În România au ajuns puțin peste 80.000 de doze din lotul ABV2856. Au fost utilizate 77.049 de doze din lotul ABV2856. România va continua procesul de vaccinare cu serul AstraZeneca.

Dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat la Digi24 că procesul de vaccinare va continua cu restul loturilor livrate de AstraZeneca. Tot el a anunțat că „evenimentele trombotice vor fi evaluate în următoarea perioadă”.

„Nu trebuie să intrăm în panică în acest moment. Au fost 30 de evenimente în toată lume la 5 milioane de doze.”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

România a decis în ultimul moment să retragă de la vaccinare loturi AstraZeneca. România urmează astfel exemplul altor ţări, care au retras deja loturile respective de vaccinuri. Comunicatul oficial al COMITETULUI NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19:

„Precizări privind vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca (AZ)

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”,  a transmis Grupul de comunicare al CNCAV.

Actorul clujean Dan Chiorean, vaccinat cu lotul ABV 2856

Actorul clujean Dan Chiorean a anunțat pe rețelele de socializare că a fost vaccinat chiar cu o doză din lotul problematic, însă nu are efecte secundare.

„Mi-a ieșit seria și numărul câștigător. Îmi fac fără nicio reținere și rapelul”, a spus actorul pe rețelele de socalizare.

Profu de sănătate de la UBB Cluj spune că retragerea vaccinului este una politică

”Profu de sănătate”, Răzvan Cherecheș, de la UBB Cluj, susține că suspendarea vaccinării cu AstraZeneca este o decizie politică și cei vaccinați nu au de ce să se teamă.

Principalele declarații ale profesorului de sănătate publică, Răzvan Cherecheș:

Nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan).

Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat înghețată și peste 2 ore mi-am rupt mâna)

acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media.

Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor – nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă.

Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele 2 evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării.

Cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul – mergeți liniștiți să îl faceți.

Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca – stați liniștiți, este extrem de improbabil ca acum să apară simptome.

Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi – studii care să demonstreze pericolul, nu pe impresii și frici fără suport.

coral