Trupa manageriata de Dan Bursuc, Kana Jambe, a urcat pe scena Teatrului National, marti seara, la Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din Romania. Prestatia a fost primita negativ de mai multi actori aflati in sala, care s-au ridicat de pe scaune si au plecat. Libertatea a solicitat un punct de vedere de la Ada Solomon, producatoarea filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari”, in care a jucat un rol Dan Bursuc.

„Gala Gopo este o sarbatoare a diversitatii. Unul dintre filmele notabile de anul trecut are muzica asta si are ca subiect colateral marginalizarea, chiar si manelele. Pe de alta parte, se vorbeste intruna despre finantarea filmelor romanesti elitiste in detrimentul celor de public.

Aici a fost vorba despre un fel de a atrage atentia catre cultura de masa si cinemaul romanesc, care este privit ca adresandu-se unui public cinefil exclusivist.

Ma surprinde ca schimbul de replici dintre Istvan Teglas si Alina Serban nu a iscat reactii.

Artistii care au cantat nu mi s-au parut neprofesionisti. Contextul punea in valoare vocile si capacitatea lor profesionala. Este ipocrit sa judeci lucrurile in alb si negru. Am avut parte de diversitate prezenta, inclusiv in nominalizari”, a transmis Ada Solomon.

Anterior, reprezentatii organizatorilor evenimentului de marti seara ne-au transmis ca momentul artistic al trupei a facut parte dintr-un context mai larg, in care filmele „Morometii 2” si „Soldatii. Poveste din Ferentari” au fost parodiate in scheciuri filmate si proiectate in cadrul galei. Filmul ”Soldatii. Poveste din Ferentari” a castigat, marti seara, premiul pentru „cel mai bun debut”.

Pe scena TNB, Kana Jambe a cantat doua piese, prima fiind „Romanian Rapsody”, un cover dupa celebra piesa „Bohemian Rapsody” a trupei Queen, cea de-a doua fiind o manea din repertoriul propriu.

In acel moment, mai multi actori s-au ridicat si au parasit sala. „Nu pot sa girez cu prezenta mea un asemenea moment”, a spus Iulia Lumanare, una dintre actritele care s-au grabit sa iasa. Ea a luat premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar („Pororoca”).

Prezenta trupei lui Dan Bursuc, a fost criticata, printre altii, de Monica Davidescu, Aurelian Temisan, Mihai Margineanu, Vlad Enachescu si Emilia Popescu.

coral