Actrița Adriana Șchiopu a împlinit, recent, 67 de ani. Unii o cunosc datorită frumuseții sale, alții că a fost soția regretatului actor Dem Rădulescu, însă cei mai mulți au remarcat-o grație talentului său din zecile de filme ori piese de teatru în care a jucat.

Adriana Șchiopu s-a născut pe 21 noiembrie 1954, la Galați. A crescut într-o familie în care ambii părinți aveau aptitudini artistice. Împreună cu ei a mers la teatru, la operă și a crescut într-o atmosferă deosebită, cochetând cu pianul și baletul. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, în clasa regretatei profesorare şi actriţe Olga Tudorache, promoţia 1980. Și-a construit o carieră, exact așa cum a visat și nu s-a cramponat niciodată de vreun rol.

„Mi-am construit cariera fără compromisuri. Sigur că m-a costat, dar până la urmă totul costă. Mă felicit că am ales această profesie, pentru că este o profesie minunată, mă felicit că am un copil minunat şi că am ştiut să-l cresc să facă faţă la orice nivel. Nu m-am cramponat niciodată de vreun rol, cred că această profesie nu se face cu încrâncenare. Arta nu se face cu încrâncenare”, spunea, în urmă cu mai mult timp, Adriana Șchiopu.

Frumoasa actriță cu ochi albaștri a jucat în aproximativ 30 de filme, jumătate dintre ele înainte de 1989 („Eu, tu şi Ovidiu”, „Gustul şi culoarea fericirii”, „Grăbeşte-te încet”, „Croaziera”, „Concurs”, „Cucoana Chiriţa”, etc.) şi jumătate după revoluţie („Această lehamite„, „Faimosul Paparazzo”, „Undeva la Palilula”, „Tanti Florica”, „Funeralii fericte”, etc.) şi a fost remarcabilă în piesele de teatru în care a jucat.

Adriana Șchiopu s-a căsătorit cu Dem Rădulescu în 1984, iar doi ani mai târziu s-a născut Irina Rădulescu, fiica lor. Au avut o căsnicie fericită, până când, în septembrie 2000, marele actor s-a stins din viață.

Cum a început povestea de dragoste dintre Adriana Șchiopu și Dem Rădulescu

Adriana Șchiopu l-a cucerit pe Dem Rădulescu de când era pe băncile școlii, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Actrița cu ochi albaștri l-a făcut pe Dem Rădulescu, care în acel moment era profesor acolo, să se îndrăgostească iremediabil de ea. Cei doi s-au căsătorit la scurt timp, în 1984.

Între Adriana Șchiopu și Dem Rădulescu a existat o diferență de 23 de ani, iar acest lucru i-a determinat pe mulți să îi condamne. Chiar și așa, dragostea dintre ei a învins și a devenit din ce în ce mai puternică. Rodul iubirii lor este Irina Rădulescu, fata care a preluat talentul părinților și a devenit, la rândul ei, actriță. În urmă cu mai mulți ani, aceasta a vorbit despre cum a început povestea de dragoste a părinților ei:

„Este o poveste foarte frumoasă. Mama avea 18 ani, era la Constanța la liceu şi voia să dea la teatru şi o cunoştinţă îl știa pe actorul Dem Rădulescu de la Bucureşti. S-a dus la Bucureşti mama şi tata avea repetiţie la Teatrul Naţional și a chemat mai mulţi tineri pe care urma să îi asculte în ziua respectivă, după repetiţie. Mama îmi povestea că erau nişte fete machiate, cu fuste. „Eu eram de la malul mării, naturală, cu părul în vânt”. Tata cred că a scanat-o. Fireşte că nu au fost împreună, dar din momentul ăla el întotdeauna a fost prezent. Unde se întorcea ea, era şi el. S-au căsătorit după mai mulţi ani. Dar el era acolo. A văzut-o, a stat în banca lui. Când ne păleşte iubirea, suntem şi răbdători”, a povestit ea, potrivit Dcnews.ro.

Adriana Șchiopu, despre Dem Rădulescu: „Ne-a făcut să ne simţim că suntem centrul universului”

Dem Rădulescu s-a stins din viață cu doar câteva zile să împlinească vârsta de 69 de ani. Întâmplarea face că, la scurt timp, Adriana Șchiopu și-a pierdut verigheta. Chiar dacă marele actor nu mai este printre noi, soția acestuia vorbește despre el cu emoție în glas, dovadă că iubirea dintre ei nu va pieri niciodată.

„Îi plăcea să gătească, să călătorească. Nu era o persoană spectaculoasă. Spectacolul îl făcea pe scenă. Dacă mergeam la o petrecere, toată lumea se aduna în jurul lui şi râdea. Aşa se simţea el bine. A fost foarte selectiv cu oamenii din jurul lui. Era un om de casă, un familist. El se dăruia şi acasă, nu numai pe scenă. Ne-a făcut să ne simţim că suntem centrul universului”, a spus Adriana Schiopu, în urmă cu mai mult timp.