Ai bijuterii din aur? Dupa ce vei citi asta, nu le vei mai purta niciodata. Arunca-le imediat! Este cea mai mare greseala!

Expertii Comisiei Europene au descoperit recent ca metalul folosit in special in lipirea bijuteriilor, cadmiul, afecteaza rinichii, plamanii si ficatul. Cadmiul este inclus pe lista substantelor cancerigene si a fost interzis de Uniunea Europeana inca din anul 2011.

Primii afectati sunt lucratorii, dar nu scapa nici proprietarul podoabelor. Specialistii au descoperit ca acest metal devine nociv in contact cu pielea. Acest metal se acumuleaza in corp pe parcursul vietii si poate afecta ficatul, rinichii si oasele, fiind incadrat in categoria substantelor cancerigene.

„Cadmiul coboara semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea sa se formeze oxizii de cadmiu care ar putea sa se depuna pe diferite organe”, explica Heinz Karl, maistru bijutier.

Din cele 92 de bijuterii cu cadmiu pe care le-au analizat toxicologii de la Spitalul „Hartford” din SUA, doua ar expune copiii la o doza de 100 de ori mai mare decat cea stabilita ca limita maxima. Iar daca bijuteria cu cadmiu este zgariata sau rupta, cum se intampla deseori atunci cand copiii se joaca cu ea, expunerea este de 30 de ori mai mare, atentioneaza specialistii americani.

Asadar, femeile ar trebui sa fie atente atat la bijuteriile vechi care au fost duse la reparat, cat si la cele noi, cu diverse monturi. Nu in ultimul rand, evitati sa cumparati bijuterii daca nu au eticheta sau daca vanzatorul nu va poate oferi informatii privind metalele din care sunt confectionate.

coral