De obicei, medicul stomatolog recomandă utilizarea unui aparat ortodontic pentru a îmbunătăți fizic aspectul scheletului facial al pacientului. Datorită tratamentului ortodontic, sunt corectate probleme precum dinții strâmbi sau înghesuiți, anomaliile de ocluzie, poziționarea necorespunzătoare a mandibulei și tulburările articulațiilor maxilarului.

Când este cel mai bun moment pentru a purta aparat dentar?

Pacienții cu probleme ortodontice pot beneficia de tratament la aproape orice vârstă. Momentul ideal pentru a începe să porți aparatul dentar este între 10 și 14 ani, când capul și gura sunt încă în creștere, iar dinții sunt mai ușor de îndreptat.

Cu toate acestea, deoarece efectuarea de ajustări la aspectul feței poate fi o experiență traumatizantă pentru un copil, părinții ar trebui să discute acest lucru cu copiii lor înainte de a opta pentru un aparat dentar.

Însă, aparatul dentar nu este doar pentru copii. Pentru a face mici ajustări și pentru a îmbunătăți calitatea unui zâmbet, tot mai mulți adulți încep să îl poarte.

Ce fel de aparat dentar ar trebui să porți?

Stomatologul îți va recomanda cel mai potrivit dispozitiv pentru tine, mai ales dacă te numeri printre cei care au implanturi sau o punte dentara. Aparatele ortodontice sunt în general de trei tipuri. Cele mai populare sunt aparatele ortodontice din metal, care sunt lipite de dinți. Aparatul ortodontic lingual are cleme care îi permite să fie atașat de spatele dinților, făcându-l ascuns. Indiferent de modelul ales, dinții sunt așezați în poziția corectă prin intermediul unor brackeți.

Cât timp trebuie purtat aparatul dentar?

Durata de tratament depinde cel mai adesea de vârsta pacientului și de complexitatea problemelor existente. Majoritatea pacienților vor purta un aparat ortodontic timp de 18 până la 30 de luni, urmat de un dispozitiv de reținere timp de câteva luni până la doi ani pentru a alinia și realinia țesuturile din jurul dinților.

Unii pacienți vor trebui să poarte dispozitivul de reținere permanent pentru a preveni recuperarea din starea lor pre-tratament.

Va fi dureros tratamentul?

Bracketii aparatelor dentare sunt strânși la fiecare vizită, crescând ușor presiunea asupra clemelor și a plăcilor care mută treptat dinții sau maxilarul în poziția corectă. Dinții și maxilarul pot durea după fiecare vizită, dar disconfortul nu este de lungă durată.

De asemenea, trebuie reținut că, în anumite cazuri, poate fi necesară îndepărtarea unor dinți, pentru a face loc celor care trebuie aduși în poziția corectă cu ajutorul aparatului.

  coral