În Cluj-Napoca, în toiul verii oamenii se plâng că trebuie să stea cu geamurile închise din cauza insectelor. Tigrul platanului a invadat Clujul. Înţepătura acestui ţânţar e dureroasă, dar nu e periculoasă, spun medicii.

„Din cauza încălzirii globale şi a temperaturilor foarte ridicate, s-a observat în ultimii ani o modificare a comportamentului acestei insecte, aceasta devenind mai agresivă față de oameni”, a declarat Brândușa Petruțescu, medic alergolog, pentru observatornews.ro.

Aceşti ţânţari nu transmit boli infecțioase. Așa că înțepătura lor nu ne pune viața în pericol, dar zona se poate infecta.

„Dacă avem o piele mai sensibilă și ne scărpinăm, putem să ne suprainfectăm, să apară roșeață, umflătură. De aceea este bine să dezinfectăm locul”, mai spune aceasta.

Rezistentă la substanţele chimice

Specialiștii spun că insecta e rezistentă la orice substanță chimică.

Adrian Ruicanescu, Instutul de Biologie din Cluj: Timpul acesta se va prelungi poate chiar și spre infinit, dacă noi tot stropim și înlăturăm acei posibili dușmani naturali.

Pentru a ne proteja de insecte este bine să ne îmbrăcăm cu haine lejere, care să ne acopere în totalitate atât mâinile, cât și picioarele. Specialiștii spun că unicul mod prin care putem scăpa de invazia acestor ţânţari ar fi ca autoritățile să nu mai planteze platani în zonele urbane. Cu spray-urile cu oțet, băbești, cu spray-urile celebre încercăm să evităm.

Primăria Cluj-Napoca anunță demararea unei noi acțiuni de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca și în spații deschise ale persoanelor fizice și juridice.
Operațiunea se va desfășura în perioada 2 – 10 august 2021, între orele 22.00 – 06.00, în funcție de condițiile meteorologice.

coral