Prognoza meteo în România se schimbă radical în următoarea perioadă. După caniculă și temperaturi extrem de crescute, vremea se răcește considerabil, iar ploile vor lua cu asalt cele mai importante regiuni ale țării. Ce valori termice ne așteaptă în zilele ce vor veni.

Se răcește vremea în România

Ploile și vijeliile ne vor acapara, spun experții de la Agenția Națională de Meteorologie. După o lună iulie în care laitmotivul perioadei a fost canicula, meteorologii susțin că ne așteaptă furtuni puternice în următoarele zile.

„Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.

Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad.

Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei.

Masa de aer cald, chiar dacă are tendința de a părăsi teritoriul țării noastre, va mai rămâne totuși și astăzi și mâine în partea de sud și de sud-est a teritoriului”, a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM, pentru Antena 3.

Temperaturile scad de marți, 9 august

Începând cu ziua de marți, 9 august 2022, valorile termice vor începe să scadă considerabil, spune expertul ANM, iar România se va confrunta cu fenomene specifice instabilității atmosferice.

Va ploua puternic, cu tunete și fulgere, în toate zonele principale ale țării. Temperaturile se vor situa între 25 și 28 de grade, în special în sudul României. De asemenea, ne așteptăm la grindină și vijelii în săptămâna următoare.

„În jumătatea de nord a teritoriului, chiar temperaturi maxime de la 25-26, cel mult 27-28 de grade, mai ridicate ușor în partea de sud.

Vor fi cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp, în mod deosebit descărcări electrice, intensificări ale vântului, care mai pot lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, avertizează meteorologul ANM. coral