Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția românilor care au carduri bancare. Există riscul să îți pierzi banii din cont, dacă nu ești atent la acest detaliu.

Conform experților în securitate cibernetică, în ultima perioadă, hackerii au lansat mai multe atacuri cibernetice asupra băncilor din România.

Atacatorii folosesc metoda phishing, prin care se folosesc de identitatea vizuală a site-urilor oficiale ale instituțiilor bancare, inducând în eroare clienții, care ajung să ofere pe acele site-uri date bancare sau personale. Cu acele date, hackerii pot intra in conturile victimelor și le pot fura toți banii.

„Prietenii de la ProDefence ne-au oferit în weekend câteva mostre de atacuri de tip #phishing, care vizau clienţii unor bănci din România, precum BCR sau CEC Bank. Atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a băncilor, copiind elementele de brand pentru a crea pagini de phishing, de obicei pe site-uri compromise, pe care ulterior le folosesc în astfel de email-uri-capcană, create pentru a determina potenţiala victimă să-şi introducă datele bancare. Motivele utilizate frecvent de infractorii cibernetici pentru a convinge utilizatorii să-şi introducă datele fac referire de obicei la necesitatea actualizării acestor date, ori verificarea lor suplimentară. Reţineţi faptul că banca nu va face astfel de solicitări pe mail şi recomandăm să-i contactaţi telefonic, atunci când aveţi suspiciuni”, arată CERT-RO.

Cum să nu rămâi fără bani în cont

Deși toate băncile din țară folosesc sisteme avansate de securitate, nimeni și nimic nu îți poate proteja portofelul virtual, dacă nu păstrezi confidențialitatea datelor tale personale și bancare.

De exemplu, CNP-ul tău, datele inscripționate pe card sau PIN-ul, sunt elemente pe care doar tu, ca posesor al cardului bancar, trebuie să le cunoști.

Nicio altă persoană nu trebuie să intre în posesia acestor date, cu atât mai puțin hackerii.

Desigur că nu vei oferi aceste date dacă cineva ți le va cere în mod direct, dar hackerii nu sunt atât de naivi. Vor fura identitatea unei instituții oficiale, de exemplu, a unei bănci, și îți vor solicita să introduci acolo aceste date.

Din acest motiv, trebuie să știi că băncile nu cer clienților astfel de acțiuni. La fel de important este să nu deschizi link-uri din surse necunoscute și să fii atent atunci când efectueză plăți online, să ai grijă ca site-ul să fie securizat și să fie site-ul oficial al companiei de la care vrei să faci cumpărăturile respective. coral