Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, atrage atenţia asupra faptului că o mască de protecţie purtată incorect poate fi mai degrabă un factor de risc, el spunând că doar purtatul măştii nu este suficient, ci trebuie respectate şi alte măsuri de igienă şi distanţare.

„Dacă utilizăm masca responsabil  nu (devine un factor de risc – n.r.). Depinde cum o folosim. Dacă o păstrăm un timp limitat, de exemplu până se umezeşte, dacă nu punem mâna pe partea frontală a măştii, dacă ea acoperă foarte bine tot timpul gura într-adevăr, este un factor de protecţie. Dacă o purtăm doar aşa, de decor, şi nu întruneşte aceste condiţii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agăţare a măştii pe faţă nu este o barieră eficientă. Şi în plus, în afară de mască, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte şi igiena mâinilor pe de altă parte trebuie neapărat să însoţească purtarea măştii, nu este vorba doar de o singură măsură, ci de un ansamblu de măsuri şi ele trebuie luate în permanenţă împreună” a declarat Alexandru Rafila duminică seară, la Digi 24.

 Rafila declară că nu poate spune că în acest moment sistemul de sănătate din România ar fi „periclitat”, pentru că nu sunt multe spitale în situaţia celor devenite focare de Covid-19.

„Dacă reuşim să face cât mai rapid şi o testare a personalului medical simptomatic şi a tuturor pacienţilor care au sindroame respiratorii şi să reuşim să avem acele echipamente care pot fi folosite cu foarte mare eficacitate în spitale, probabil că o să putem să avem un control mai bun al situaţiei alături de îmbunătăţirea în ceea ce priveşte echipamentul de protecţie (…) şi întărirea regulilor de distanţare în timpul serviciului” a precizat Alexandru Rafila.

coral