Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie este de parere ca in acest moment ne aflam intr-o zona de platou in ceea ce priveste epidemia, iar varful acesteia ar putea fi in perioada 25 aprilie-1 mai. Profesorul Rafila sustine ca trebuie sa asteptam finalul lunii mai pentru a vedea daca intr-adevar ne afam intr-o astfel de zona sau vom asista la o crestere rapida a numarului de cazuri.
Alexandru Rafila, despre evolutia epidemiei: Ne aflam oarecum intr-o zona de platou

Rafila estimeaza ca la o saptamana dupa Paste vom avea undeva intre 10.000 si 12.000 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus sau chiar si mai putin.

    „Asteptam perioada aceea, intre 25 aprilie si 1 mai, ca sa putem sa vedem daca intr-adevar ne aflam in zona aceasta de platou sau vom asista la o crestere vertiginoasa a numarului de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi24.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a vorbit si despre restrictiile impuse de autoritati in aceste zile, dar si despre acordul dintre MAI si BOR. Persoanele varstnice ar trebui in continuare protejate cu orice pret, mai ales in aceasta perioada de sarbatoare.

    „Aceste persoane sunt tentate poate mai mult decat altii sa incerce sa respecte traditia si atunci expunem la un risc care este destul de mare, iar chestiunea asta are repercusiuni inclusiv asupra capacitatii de a acorda asistenta medicala, daca avem multe persoane varstnice care s-ar infecta in perioada urmatoare”, a aratat profesorul Rafila.

Nici mersul la rude cu ocazia sarbatorilor pascale nu ar trebui sa ne tenteze. Cel mai indicat este sa ramanem in casele noastre, spune Alexandru Rafila. Familiile cu mai mule generatii sunt un model cultural periculos pe timp de pandemie.

    „Este si un model cultural. Ati vazut ce s-a intamplat in Italia, in Spania. S-a datorat si faptului ca familiile sunt multigenerationale in aceste tari, spre deosebire de Germania, unde in general tinerii si varstnicii stau separati. Acolo transmiterea interfamiliala a fost evidenta si numarul mult mai mare de decese –  mortalitate de 10-12 la suta in Italia si Spania, fata de cateva procente in Germania – arata ca transmisia aceasta interfamiliala e posibila si e greu de controlat acolo unde familiile se aduna cu regularitate”, a explicat Alexandru Rafila.

coral