Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre principalul furnizor de infecții cu noul coronavirus. Alexandru Rafila susține că principal problem este transportul în comun.

„Să fie foarte clar: problema, în București, este legată de transportul în comun! Să fie foarte clar pentru toată lumea! Transportul în comun este principalul furnizor de cazuri noi în Capitală pentru că este aglomerat. Oamenii, la orele de vârf, nu au altă alternativă de mers, nu au cum să meargă pe jos și atunci sigur că se produce această transmitere în transportul în comun. Așa se întâmplă și la Milano, de exemplu”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Angajatorii ar fi trebuit să fie obligați să împartă personalul în trei ture“

Reprezentatul României la OMS a precizat că a cerut ca personalul să fie împărțit în ture de angajatori, dar nu s-a ținut cont de apelul făcut de el.

„Eu am sugerat un lucru, dar văd că nu s-a făcut, deși inițial s-a zis că da. Toți angajatorii ar fi trebuit să fie obligați să împartă personalul în trei ture, în trei zone de orare în care vin și pleacă de serviciu”, a menționat Alexandru Rafila.

„Vom ajunge să depășim 10.000 de cazuri”

Alexandru Rafila a anunțat că, până la alegerile parlamentare, numărul infectărilor cu noul coronavirus va crește la 10.000 de cazuri.

„Singura soluție pentru a contracara ocuparea paturilor este de a încetini infectarea. Opina mea este că în circa 4-6 săptămâni vom ajunge să depășim 10.000 de cazuri și lucrul acesta se va reflecta în ocuparea totală a paturilor. Impactul asupra mortalității va fi evident. Dacă mă uit la situația din Cehia, văd că acolo capacitatea s-a depășit cu mult, iar mortalitatea a crescut foarte mult.

Trebuie să ie măsura potrivită la timpul potrivit. O carantinare necesită o soluție politică”, a menționat Alexandru Rafila.

  coral