Profesorul Alexandrul Rafila spune ca nu este exclus sa fie recomandata purtarea mastii si la vara. In plus, nu exista nicio indoiala ca in sezonul rece ne vom confrunta din nou cu coronavirusul.

Profesorul Alexandrul Rafila nu exclude posibilitatea de a fi recomandata purtarea mastii de protectie si la vara, dar crede ca mai important ar fi sa nu ne mai inghesuim, sa pastram distantarea sociala si sa incercam sa generalizam „exercitiul” pe care il desfasuram in aceasta perioada. De asemenea, el considera ca nu exista nicio indoiala ca in sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru ca iarna virozele respiratorii cresc oricum in intensitate.

Intrebat vineri seara, la Digi 24, in legatura cu mentinerea unora dintre restrictiile existente in prezent si cu posibilitatea ca, in consecinta, sa fim nevoiti sa purtam masca toata vara cand iesim afara, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila a declarat: ”E posibil, este una dintre posibilitati. Eu cred ca mai important decat sa purtam masca este sa nu ne mai inghesuim, sa pastam aceasta distantare sociala, sa incercam sa generalizam exercitiul acesta pe care-l desfasuram in aceasta perioada. Eu asa incerc sa-l caracterizez, ca este un exercitiu, in aceste doua luni, iar ulterior trebuie sa devina un comportament pentru majoritatea concetatenilor. Si atunci, probabil ca o sa trecem cu bine vara”.

Profesorul Rafila crede ca nu asistam neaparat la o relaxare a oamenilor in fata pandemiei, ci a intervenit acomodarea lor cu situatia, s-au obisnuit si nu mai sesizeaza pericolul.

„Si in mod automat, incercam sa revenim la comportamente care inainte erau uzuale. Mi-e greu sa spun ca cineva este de vina sau ca este inconstient, e pur si simplu un exercitiu pe care unii nu mai pot sa-l continue si atunci trebuie sa-i convingem”, a aratat profesorul.

Tocmai de aceea, comunicarea este foarte importanta, subliniaza Alexandru Rafila.

In opinia sa, nu exista nicio indoiala ca in sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru ca iarna virozele respiratorii cresc oricum in intensitate. El atrage atentia ca tocmai de aceea masurile din actuala pandemie ar trebui pastrate intr-o oarecare masura, cu atat mai mult cu cat probabil, pana atunci, numai 30-40 la suta din populatie va fi imunizata la Covid-19. Totusi, profesorul Rafila spera ca pana la toamna sa existe un medicament antiviral eficient pentru Covid.

„Al doilea varf nu stiu daca va fi la fel de inalt, sigur ca va fi o crestere a numarului de cazuri, asta se intampla cu orice infectie respiratorie in cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie ca discutam de unele banale, fie ca discutam despre gripa, cresc in intensitate, numarul lor este mai mare. Infectia cu noul coronavirus nu are de ce sa fie diferita, mai ales ca populatia receptiva pentru noul coronavirus va fi inca numeroasa la iarna. N-o sa treaca probabil prin infectie decat 30, maximum 40 la suta din populatie si atunci, masurile acestea ar trebui cat de cat pastrate, incat sa nu ajungem la situatii disperate”, a declarat Alexandru Rafila.

„Eu sper insa ca pana in toamna sa avem acces la un medicament antiviral care sa fie eficient in tratament si sa previna cazurile acestea complicate si decesele numeroase”, a subliniat el.

coral