Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a dezvăluit la antena3.ro că a avut loc o ceartă între el și ministrul Sănătății, pe subiectul desființării Institutului Clinic de Urologie și Transplant din Cluj-Napoca. 

Președintele CJ a luat legătura cu ministrul Sănătății după ce a aflat că angajații ICUTR vor ca spitalul să fie preluat de Consiliul Județean Cluj.

Închiderea Institutului de Urologie și Transplant din Cluj se poate face doar prin Hotărâre de Guvern, iar Tișe susține că va face toate demersurile ca acest lucru să nu se întâmple: 

„Am avut o discuție cu doamna ministru, mai bine zis o ceartă, în cursul zilei de ieri, pe telefon, aproape jumătate de oră, după ce am avut o discuție cu doctorul Moga, care mi-a împărtășit dorința angajaților de la Institut de a fi preluați de către Consiliul Județean (CJ), care are în prezent cinci spitale luate în subordine. Am exprimat dorința de a face toate demersurile ca acest spital să revină în subordinea CJ, în situația în care se continuă pe această linie absurdă a desființării. Am avut o discuție și cu premierul Cîțu, am solicitat în mod expres să nu se emită o Hotărâre de Guvern prin care să se desființeze acest Institut. Din punctul meu de vedere, voi face toate demersurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple.” 

Alin Tișe cere demisia ministrului Sănătății, după cearta de la telefon. El susține că dacă Ioana Mihăilă nu înțelege în ce situație se află ICUTR Cluj și că alta este rezolvarea „va trebui să plece”. 

„I-am explicat că ar fi trebuit să analizeze și să discute cu autoritățile locale și cu cei implicați înainte de a se lua astfel de decizii. (…) Dacă doamna ministru nu va înțelege, va trebui să plece, e foarte simplu. Nu cred că mai putem tolera miniștri care se trezesc în poziții cheie și care nu știu despre funcția pe care o ocupă” a spus președintele CJ Cluj. 

La Cluj-Napoca se va construi un centru de transplant multi-organ, unic în sud-estul Europei. Întrebat dacă acesta ar putea fi motivul din spatele acțiunilor ministrului Sănătății, Tișe a spus că motivul ar fi transformarea acestuia într-o secție simplă a Spitalului Județean. 

Totuși, aceasta nu este o opțiune, având în vedere că spațiul nu ar îndeplini toate condițiile necesare:

„Noi, în prezent, la Cluj, suntem într-o etapă de construire a singurului centru de transplant de inimă, ficat, rinichi și plămâni, un centru multi-organ de transplant, unic în sud-estul Europei, avem și finanțare europeană. Întreaga activitate se va muta în această nouă clădire, suntem în faza de licitație și execuție, e un proiect la care lucrăm de doi ani.

Cred că ministrul dorește să-l transforme într-o secție a Spitalului Județean, să-l treacă într-o altă subordine, să devină o secție simplă a spitalului, care, cred eu, are, în ceea ce privește acreditarea, o problemă reală, nu îndeplinește toate condițiile”, a evidențiat Alin Tișe. coral