Prima zi a anului 2021 ar putea aduce venituri mai mari pentru anumite categorii de români. Guvernul s-ar pregăti să mărească alocațiile elevilor și punctul de pensie. Ce se întâmplă, însă, cu salariile din sectorul bugetar, în special cu creșterea salarială promisă profesorilor? Cine sunt cei care își vor putea amâna plata ratelor la bănci și în 2021?

Alocațiile elevilor și punctul de pensie ar putea crește din 2021, etapizat

Potrivit Digi24, Guvernul ar urma să crească alocațiile elevilor cu 10 la sută, de la 1 ianuarie 2021, apoi, din luna august, cu alte zece procente. Se pare că se pregătește și mărirea punctului de pensie, în luna septembrie, cu opt la sută.

Profesorii, în schimb, vor mai avea de așteptat, majorarea de salarii promisă fiind amânată, cel mai probabil,  pentru luna decembrie a anului 2021. De fapt, veștile nu sunt bune pentru întreg aparatul bugetar, veniturile angajaților fiind plafonate pe o perioadă de două sau trei luni. Este vorba despre sporuri, indemnizații, salarii etc. În această perioadă, Guvernul va face o analiză, căutând o soluție pentru discrepanțele mari apărute între banii pe care îi primesc angajații la stat.

„În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar – am spus-o tot timpul şii o să repet – nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii. În acest moment analizăm însă dacă legea în vigoare este eficientă – cea referitoare la salariile din domeniul public – au apărut tot felul de anomalii şi excepţii”, a explicat, luni, Florin Cîţu.

Angajații din acest domeniu și-ar putea amâna plata ratelor la bănci și în 2021

În urma ședinței de guvern de luni, premierul Florin Cîțu a anunțat că se dorește găsirea unei variante ce va permite anumitor categorii de angajați, din domeniile cele mai afectate de restricțiile și măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, să își amâne și în anul 2021 plata ratelor la bănci. Potrivit sursei citate, această facilitate va fi acordată în special celor din domeniul HoReCa.

Mai mult, în cadrul declarației de presă de luni, de la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu a mai declarat că Guvernul urmează să aprobe o schema de sprijin pentru industria HoReCa. Reprezentanții acestui sector vor fi scutii de plata impozituui specific până în luna martie 2021.

Deficit de 7% din PIB și consolidare fiscală

Conform premierului, bugetul României pe anul 2021 va fi construit cu un deficit de șapte procente din PIB, iar statul are în vedere o consolidare fiscală:

„Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei”, a spus Florin Cîţu la finalul şedinţei de guvern. coral