Șoferii pot primi o amendă de până la 2.900 de lei dacă fac greșeala să împrumute mașina unui prieten fără a respecta legislația în vigoare. Află în ce circumstanțe ești pasibil de o amendă.

În cazul în care împrumuți mașina proprie unui alt șofer, aceasta poate fi avariată sau, și mai rău, poate fi implicată într-un accident rutier grav, existând și răspunderea penală. Aceasta din urmă apare în cazul în care împrumuți mașina unui șofer care nu deține un permis de conducere sau în situația în care acesta este suspendat.

În aceeași situație te poți regăsi în situația în care persoana căreia i-ai împrumutat mașina se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. În acest caz, proprietarul mașinii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă penală.

În cazul în care polițiștii rutieri cer acest lucru, șoferul în cauză trebuie să colaboreze cu aceștia având la dispoziție 20 de zile de la solicitare.  Astfel, potrivit Art. 39, la solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Amendă pentru șoferii care împrumută mașina

Termenul respectiv nu poate fi mai mic de 20 de zile care începe din ziua imediat următoare celei în care a fost transmisă solicitarea. Proprietarul are obligația de a comunica numele și prenumele persoanei căreia i-a încredințat autovehiculul, precum și codul numeric personal sau numărul permisului de conducere al acestuia.

Tot proprietarul trebuie să știe că, în cazul unui accident rutier din vina celui căruia i-a împrumutat autoturismul, asigurarea RCA va crește din perspectiva factorului bonus/malus. Prin prisma dreptului comun, prorpietarul trebuie să asigure paza juridică precum și fizică a bunului, astfel că acestuia îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi va conduce mașina.

În cazul șoferilor care nu vor respecta solicitările poliției rutiere și nu vor ajuta la conducerea anchetei prin comunicarea datelor șoferului vor primi o sancțiune cu amendă din clasa a patra de sancțiuni și este cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei. Proprietarul va primi amendă și în cazul în care mașina pe care o împrumută nu are un RCA valabil și rovinietă în cazul în care șoferul respectiv este oprit de către poliție.

coral