Poliția locală va putea aplica amenzi uriașe, plus ridicarea mașinii, pentru șoferii care ocupă ”domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public”.

”În legea 273 se menționează parcări pe spații verzi, parcuri, zone pietonale. Asta spune Legea 273. Noi prin această hotărâre venim cu cadrul sancționatoriu, pentru că nu era prevăzută în lege și nu avea alte norme de aplicare”, a spus șeful Poliției Locale, Marcel Bonțideanu.

În data de 28 noiembrie 2020 ”a intrat în vigoare Legea nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale”, care permite amendarea mai aspru a celor care parchează pe spații verzi, în parcuri sau pe zone pietonale. 

Amendă în Cluj-Napoca de 2.500 de lei pentru parcare pe spatii verzi, parcări de reședință, spații pietonale diverse

Primăria Cluj-Napoca susține că se confruntă cu probleme cauzate de șoferii care parchează pe spațiile verzi, în parcuri, zone pictonale și că avea nevoie de modificarea legii, pentru a-i putea sancționa pe măsură. ”Această inițiativă reglementează ridicarea vehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât cele care fac parte din drumul public(ex. spatii verzi, parcări de reședință, spații pietonale diverse)”, se arată în raportul Primăriei Cluj-Napoca.

Conform legii, amenda pentru aceste situații va fi cuprinsă între 500 și 2.500 de lei, plus taxa pentru ridicarea mașinii, de circa 547 de lei, iar depozitatea pe zi încă 43 de lei. Consilierul local, Vladimir Mătușan, a solicitar recucerea amenzilor la jumătate (250 – 1250 de lei), dar acest amendament nu a trecut. 

Proiectul de instituire a acestor amenzi a fost votat și va fi pus în aplicare. 

coral