Nu putem ști niciodată, concret, ce planuri au organele fiscale pentru o anumită perioadă, însă 2022 este un an atipic. De data aceasta, se conturează foarte bine planurile pe care Fiscul le are în raport cu verificările cetățenilor, datorită faptului că ANAF a trasat deja niște direcții de lucru, pe care inspectorii săi le vor urma, în lunile care urmează.

Nu putem ști niciodată, concret, ce planuri au organele fiscale pentru o anumită perioadă, însă 2022 este un an atipic. De data aceasta, se conturează foarte bine planurile pe care Fiscul le are în raport cu verificările cetățenilor, datorită faptului că ANAF a trasat deja niște direcții de lucru, pe care inspectorii săi le vor urma, în lunile care urmează.

În 2022, se pot aștepta la controale atât persoanele juridice, cât și cele fizice. Pe de-o parte, vorbim, de exemplu, de controale desfășurate în legătură cu munca nedeclarată. Aceste controale sunt o certitudine, anunțată chiar de șefa instituției.

„Am să vă spun un element de noutate, tot în concordanță cu țintele pe care ni le-am prevăzut în PNRR. Ați văzut că, în PNRR, ne-am propus să operaționalizăm, până la finalul lunii martie, un plan comun de acțiuni împreună cu colegii noștri de la Ministerul Muncii — mai precis, de la IM –, care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o țintă în PNRR. Vreau să vă spun că, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu IM, deja avem într-o fază avansată avizarea și semnarea acestui plan comun de acțiuni, care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Deci, contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă.

Nu i-am stabilit încă un «nume de scenă» programului, dar vreau să subliniez că această activitate va avea un rol extrem de important. Știți că, an de an, multe critici au venit în zona aceasta – cum că instituțiile cu atribuții în domeniu nu au colaborat corespunzător, astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare și subdeclarare (desigur, și cu consecințe în ceea ce privește încasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale)”, a declarat azi Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, la conferința anuală de taxe organizată de PwC România, conform playtech.ro

Ce preocupări îți urmărește ANAF

Chiar dacă nu ai o firmă, tot poți ajunge în raza de acțiune a inspectorilor fiscali. Specialiștii spun că, în 2022, aceștia vor verifica atât veniturile realizate de influenceri, cât și veniturile obținute de românii care închiriază imobile în regim hotelier.

„Închirierile acestea în scop turistic presupun că fiecare turist stă cel mult 30 de zile în locație. Obligatoriu se plătește impozit de 10% pe aceste venituri și se completează declarația unică până la 25 mai – ceea ce înseamnă că, pentru veniturile pe 2021, au mai rămas sub trei luni pentru fiscalizarea acestora. Din acel moment, ne putem aștepta ca organele fiscale să-și concentreze atenția și pe aceste categorii de persoane, dat fiind că acum cadrul legal de respectat pentru închirierile în regim hotelier de către contribuabilii obișnuiți este complet”, explică avocatnet.ro.

De asemenea, referitor la veniturile obținute prin intermediul platformelor sociale, românii trebuie să fie deosebit de atenți, deoarece în aceste situații au obligații fiscale față de stat.

ANAF a derulat deja controale în această direcție, iar specialiștii susțin că nu se vor opri aici.

”ANAF se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store. Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au iniţiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfăşoară astfel de activităţi. Până în prezent, s-a constatat că 35 persoane au obţinut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parţial sau integral. Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere”, a transmis ANAF, într-un comunicat, în ultima lună din 2021.

Influencerii noștri trebuie să știe că veniturile obținute din activităţi independente desfăşurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, venitul net anual se determină fie pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activității, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Persoanele care determină venitul net anual pe baza normelor de venit au obligaţia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final. Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului. În cazul determinării venitului în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. coral