Imaginile de duminică dimineața, de la Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde sute de credincioși au primit sfânta împărtășanie cu aceeași linguriță, a stârnit un scandal imens în mediul online și a determinat autoritățile să declanșeze o anchetă.

Imaginile publicate în mediul online au stârnit reacții vehemente pe rețelele de socializare, mii de oameni acuzând preoții că au încălcat cu bună știință toate normele bunului simț și chiar și noile norme în vigoare privind combaterea răspândirii noului coronavirus.

În plină pandemie la nivel fără precedent în lume, credincioșii au primit, unul după altul, împărtășania de la preoți, fără ca reprezentanții bisericii să igienizeze lingurița după fiecare utilizare.

Fiind sesizat în această privință, prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a anunțat că toate aceste aspecte vor face obiectul unei anchete.

”Înțeleg frustrarea și revolta tuturor, absolut justificate. Credeți-mă că și eu sunt în aceeași situație, cu atât mai mult cu cât am tot comunicat zilele trecute pe tema aceasta cu reprezentanții Mitropoliei, chiar și atunci când nu erau regulile atât de stricte. Biserica funcționează pe o structură ierarhică, după cum bine știți. Primesc dispoziții de la Patriarhie, care evident că nu pot să contravină prevederilor legale în vigoare. Analizăm situația cu maximă atenție, cadrul legal aplicabil și vom dispune măsurile care se impun, fără excepție. Din păcate nici cetățenii nu ne ajută foarte mult și unii nu înțeleg importanța respectării regulilor și recomandărilor” a spus Mircea Abrudean.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, preot Bogdan Ivanov, spune enoriașilor li s-a spus că se pot împărtăși cu propria linguriță:

A existat doar o recomandare din partea Sfântului Sinod. Pentru cine nu a dorit să se împărtășească cu lingurița comună din diverse motive, a existat opțiunea de a veni cu lingurița de acasă. A existat liberul exercițiu. Încercăm să nu ne expunem credincioșii. Trebuie să înțelegem că, mai ales Catedrala, are un public al ei. E libertatea lor să vină la biserică. Cel puțin până acum nu am întâlnit cazuri de oameni bolnavi. Cu atât mai mult trebuie să îi înțelegem, cu cât nu se știe când vor mai putea participa la slujbă

Mai mult, reprezentanții Mitropoliei spun că ei au respectat regulile care spun că nu mai au voie să țină slujbele religioase în interiorul lăcașurilor de cult.

”N-am primit dispoziție referitor la împărtășire. doar atât am primit dispoziție ca slujba s-o facem afară astăzi. Iar de mâine încolo, nu va putea face slujbă decât preotul și cântărețul și oamenii nu vor mai avea acces la slujbă”, a declarat IPS Andrei Andreicuț referitor la această problemă.

coral