Angajări în armată 2022: MApN vrea să recruteze militari tineri. „E un concept pe care o să-l promovăm luna viitoare”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că Armata Română vrea să recruteze soldați tineri. Oficialul anunță un nou concept pe care Armata mizează în viitor pentru formarea noilor cadre militare: sistemul militar în termen voluntar. Vasile Dîncu a dat asigurări că asta nu înseamnă stagiu militar obligatoriu.

„În ceea ce privește rezerviștii: nu avem un plan de mobilizare. De altfel, dacă observați cu atenție, nici măcar Ucraina nu a recurs la mobilizare generală. Noi avem un plan normal pentru activarea rezerviștilor în fiecare an. Corpul rezerviștilor, câteva mii de oameni sunt chemați pentru a se reface evidențele legate de adrese, de starea lor. Este o chestiune care înseamnă actualizarea bazei de date. Am văzut în presă că a apărut un ordin de mobilizare. Acesta era unul regulat, care nu ține de o situație excepțională.

Cu privire la stagiul militar obligatoriu, în acest moment nu avem nicio decizie cu privire la o asemenea posibilitate. În schimb, avem două decizii importante despre care am vorbit luna trecută pe larg. Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis în acest an și deja am văzut că avem foarte mulți tineri care vor să vină. Sunt rezerviști voluntari, cei care intră în sistem, dar care rămân acasă.

Citește și: MApN caută rezerviști voluntari în 2022: Câți bani va încasa un militar care stă acasă. Acte necesare pentru înscriere. Solda pe care o primește un rezervist

Avem încă un concept, probabil că o să-l promovăm luna viitoare: cel de militar în termen voluntar. Adică sunt tineri care să poată face, în formule mai scurte, stagiul militar. E o posibilă profesionalizare, este și o modalitate prin care noi putem să creăm cadre prin care să selecționăm tineri care până la urmă să devină cadre militare profesioniste. În niciun caz nu ne gândim la stagiu militar obligatoriu”, a spus vineri Vasile Dîncu, la Radio România Actualități.

coral