Reprezentantii CNAIR atrag atentia asupra faptului ca valabilitatea rovinietelor care expira in perioada starii de urgenta nu se prelungeste automat.

CNAIR motiveaza ca aceasta situatie nu se incadreaza in categoria documentelor eliberate de autoritatile publice. "Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public si intrebarile primite in aceasta perioada cu privire la mentinerea valabilitatii rovinietelor care expira in perioada starii de urgenta, CNAIR informeaza utilizatorii retelei de drumuri nationale si autostrazi ca rovinietele NU SE INCADREAZA in categoria “documentelor eliberate de autoritatile publice”, motiv pentru care valabilitatea acestora inceteaza la sfarsitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful”, transmit reprezentantii CNAIR.

Cod Rutier 2020: Ce se intampla daca iti expira permisul in starea de urgenta

Multi se intreaba ce se va intampla cu permisul de conducere, daca expira pe perioada starii de urgenta. Potrivit articolului 14, al Decretului cu nr. 195/2020, ce prevede instituirea starii de urgenta in Romania, toate documentele eliberate pana acum de autoritati isi vor mentine valabilitatea pe toata perioada Starii de Urgenta. Astfel incat, toate documentele si certificatele de pregatire profesionala, vor fi considerate valabile pe toata perioada Starii de Urgenta.

Soferii vor putea circula lejer cu permisul expirat, sau cu o autorizatie de circulatie expirata. Dar asta numai pentru documentele care ies din termenul de valabilitate in aceasta perioada, si doar pe teritoriul Romaniei. Totodata, vor putea fi schimbate intr-un termen de 90 de zile, dupa ce tara va iesi din Starea de Urgenta.
Ce se intampla cu ITP-ul?

Conform documentului emis de presedintele Europol, Cosmin Dorel Andreica, Inspectia Periodica se incadreaza si ea in termenul de valabilitate pe perioada Starii de Urgenta. Asadar, cetatenii romanii nu trebuie sa isi faca griji, in ceea ce prevede termenul de valabilitate al actelor pe durata respectiva. „Absolut toate documentele care expira sunt prelungite automat, conform ordonantei militare. Aici vorbim inclusiv de masini carora le expira ITP-ul, ori numerele rosii. Acelasi lucru se aplica si pentru cei care au permisul suspendat si trebuie sa mearga saptamanal la procuror pentru prelungirea dovezii de circulatie. Nu mai este nevoie sa mearga la organele abilitate, dovada se prelungeste automat”, a declarat Cosmin Dorel Andreica, presedintele Europol ( Sindicatul Politistilor Europeni).

coral