Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi, a declarat ca s-a schimbat profilul pacientilor infectati cu COVID-19 si ca peste 50% dintre persoanele cu coronavirus internate in unitatea medicala au varsta de pana la 50 de ani.

„Eu cred ca profilul pacientului s-a schimbat intr-o oarecare masura. Daca in primele doua saptamani am avut pacienti cu forme usoare sau medii, in prezent am constatat ca apar disfunctii respiratorii. Din fericire, nu la multi sunt forme grave, dar sunt tot mai multi indiferent de varsta. Sunt doua ipoteze: fie un agent infectios trecand de la individ la individ isi modifica patogenia, adica capacitatea de a agresa organismul, si speram ca nu devine mai agresiv. Pe de alta parte, ar putea fi vorba strict de terenul pacientului, adica despre comorbiditati, despre varsta. Acestea sunt concluzii la care vom putea raspunde abia dupa doua trei saptamani„, a spus Carmen Dorobat, care a tinut sa precizeze ca sunt multi tineri infectati cu coronavirus, dar doi dintre ei au forme grave.

“Din fericire, mai avem 100 de locuri!”

Carmen Dorobat a mai anuntat ca sunt ocupate aproape jumatate din cele 210 locuri de cazare ale Spitalului de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi.

„La Boli Infectioase la Iasi mai avem locuri libere pentru a primi pacienti. Din fericire mai avem 100 de locuri. La maxim se lucreaza compartimentul de Terapie Intensiva, unde nu mai sunt locuri. Pacientii gravi, infectati (cu coronavirus – n.r.), vor merge conform protocolului catre Spitalul de Neurochirurgie. Acolo sunt 16 paturi destinate acestor pacienti„, a declarat aceasta.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase „Sf Parascheva” din Iasi a mai declarat ca pana acum au fost internate persoane de pe tot teritoriul Moldovei care au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus, cel mai tanar pacient fiind un copil in varsta de un an si jumatate care a fost adus din Bacau.

„La un moment dat nu vom putea absorbi ca si spital regional toti pacientii din cele sase judete de pe teritoriul Moldovei. Evident din judetul Suceava sunt foarte multi. Avem din judetul Neamt, judetul Bacau si judetul Iasi, dar mai putini. Am atras atentia ca exact in pasul urmator de care am discutat, sectiile de boli infectioase din spitalele judetene sau spitalele judetene sau directiile de sanatate publica sa managerieze acest aspect fiecare in judetul lui”, a declarat dr. Carmen Dorobat, potrivit Agerpres.

“Comanda de 2.000 de teste inca nu a venit!”

In final, a adaugat ca spera ca testele pentru depistarea coronavirusului sa fie suficiente pentru cateva zile. „In momentul de fata mai avem teste. Speram sa ne ajunga pe acest weekend. Comanda de 2.000 de teste inca nu a venit. Furnizorul a promis ca va avea aceste teste la inceputul saptamanii viitoare. In momentul de fata avem materiale de protectie, biroul de achizitii mereu se ocupa pentru a tine punti de legatura cu firmele care au astfel de echipamente de protectie pentru ca nu gasim in toate momentele in acelasi loc. Problema distribuitorului de materiale de protectie este reala, este logica pana la urma, pentru ca de aceste materiale de protectie are nevoie o lume intreaga si atunci este de inteles. Dorim sa ne protejam cadrele cat mai mult posibil. Vom vedea in ce masura reusim”, a declarat dr. Carmen Dorobat.

coral