Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a anuntat ca miercuri, 22 aprilie, se va semna Ordinul de Ministru prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasma autoimuna de la pacientii vindecati de COVID-19.

Astfel, Romania este mai aproape de momentul in care plasma autoimuna va fi folosita de medici pentru a-i trata pe cei infectati, anunta Mediafax.

„Pentru plasmafereza trebuie doua protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT si dam Ordin de Ministru, iar pentru tratament inca este la nivel de studiu si o sa trebuiasca sa obtinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie si Comisia de Boli Infectioase, ca se va face sub forma de studiu, nefiind in tara noastra pana acum acest tip de tratament”, a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.
Ce spune secretarul de stat Nicolaie Garofil

„Astazi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu stiu si daca de administrare ca aici sunt discutii intre anestezisti si infectionisti, sa vedem cat de repede vom avea si un protocol de administrare. Aici sunt discutii in functie de ce fac si alte state, unii fac prin studii clinice, altii au dat la liber un protocol sa-l poata folosi toata lumea, pe administrare inca nu s-a decis, pe recoltare totul este decis, astazi se va da ordinul”, a explicat Nicolaie Garofil, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Doua echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucuresti si la Iasi si in curand inca unul va fi instalat la Timisoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firma privata printr-un acord cu Ministerul Sanatatii.

In total, firma privata va pune la dispozitia spitalelor de stat si centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereza.

In Romania sunt peste 1.300 de pacienti vindecati de Covid 19. Donatorii vor fi voluntari si vor dona plasma doar dupa ce li se va face un test care sa arate prezenta anticorpilor in sange.

coral