Pe data de 20 ianuarie se împlinesc 7 ani de la accidentul aviatic din Apuseni care a îndoliat o țară întreagă. Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața în tragedia din Apuseni. Cei doi nu au murit pe loc, ci și-au dat ultima suflare în timp ce autoritățile încercau să găsească locul accidentului. Chiar dacă supraviețuitorii au sunat la 112, probabil că nici în ziua de azi nu ar fi fost găsiți.

Şapte ani de la accidentul aviatic din Apuseni

Au trecut deja 7 ani de la accidentul din Apuseni. Un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Răzvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea, care urma să preleveze ficatul unui bărbat aflat în comă. Cu toții erau acolo să salveze vieți, dar doi dintre ei le-au pierdut pe ale lor.

Supraviețuitorii au sunat la 112, dar autoritățile nu au fost capabile să-i găsească. Probabil și-ar fi pierdut cu toții viața, dacă nu erau găsiți de un pădurar, care a alertat autoritățile și le-a spus exact unde să vină.

Adrian Iovan a rămas încarcerat, după accident, iar ceilalți colegi de zbor nu l-au putut ajuta cu nimic. Au privit cum viața se scurgea din el. Nici pentru studenta Aura Ion nu au putut face nimic. Acum, la 7 ani de la tragedie, victimele au fost comemorate, ca în fiecare an, de fosta soție a lui Adrian Iovan, Romanița Iovan. Aceasta a făcut pomana sus pe munte, pe data de 16 ianuarie.

”Suntem în plină pandemie, aşa că şi pomana în memoria lui Adrian trebuie să ţină cont de reguli. Chiar dacă vom fi pe munte, în aer liber, cu toţii vom merge cu mască, pentru a ne proteja pe cât de bine posibil. În anii trecuţi, după slujbă, sătenii erau invitaţi la masă într-un loc închis, însă anul acesta nu vom mai proceda aşa. Vom împărţi pachetele sus pe munte, chiar la locul tragediei, după oficierea slujbei.

Apoi, vom merge la izvorul din zonă, cel care poartă numele Adrian Iovan, iar cine va dori va putea desface să mănânce acolo, un mic picnic pe zăpadă. Tradiţia spune că trebuie să împărţim haine la pomana de şapte ani, unui bărbat. Ne-am gândit că cel mai bine ar fi să dăm unei întregi familii, nu doar bărbatului, aşa că vor primi haine şi soţia şi copiii celui ales”, a declarat Romaniţa Iovan, înainte de evenimentul de comemorare ce a avut loc sâmbătă, 16 ianuarie 2021.

coral