Acțiunile militare desfășurate de Vladimir Putin la granița cu Ucraina au provocat îngrijorare în ultimele luni, atât în rândul oficialilor de la Kiev, cât și în rândul liderilor occidentali. Există mai multe teorii cu privire la planul lui Putin, iar una care se conturează din ce în ce mai des în ultima vreme este că liderul de la Kremlin vrea să refacă un vechi teritoriu.

Țara pe care vrea să o refacă Vladimir Putin

Vladimir Putin a trimis trupe la granița cu Ucraina în urmă cu câteva luni, iar scenariul unui posibil atac a devenit din ce în ce mai conturat. Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, îl acuză pe Putin că ar vrea să „distrugă Ucraina și să refacă URSS”. Oficialul spune că amenințarea este reală, dar că planul va fi unul sortit eșecului.

Pentru noi, amenințarea există în fiecare zi, indiferent de numărul militarilor. În cazul unei ofenzive ruse, întreaga societate, militarii și civilii vor opune rezistență. Ne vom apăra țara, punct! a declarat oficialul de la Kiev, într-un interviu pentru AFP.

Diplomatul a mai spus că Rusia caută să destabilizeze Ucraina din interior, iar modalitățile folosite ar fi atacurile cibernetice și criza energetică. Asta pe lângă cei peste 100.000 de soldați care patrulează de săptămâni bune la graniță și care ar fi pregătiți în orice moment pentru un atac, în cazul în care Putin dă ordinul.

Ei vor să ne segmenteze țara, pentru ca ea să nu mai existe în frontierele sale actuale. Am vrea să aibă loc negocieri și ca rușii să-și retragă militarii și tancurile și să se întoarcă acasă. Însă Putin nu vrea. a completat Oleksii Danilov.

Putin spune că populația din estul Ucrainei suferă de „rusofobie”

La rândul său, Moscova acuză Kievul că ar pregăti o ofensivă pentru a recuceri teritoriile separatiste. Autoritățile ucrainene exclud această ipoteză, argumentând că nu își permit să recurgă la forță, pentru că acest lucru ar provoca un număr foarte mare de victime.

Pe de altă parte, Vladimir Putin acuză populația din estul Ucrainei că ar suferi de „rusofobie” și spune că nu are în plan un atac. În schimb, Rusia îi susține militar și politic pe separatiștii proruși, lucru care a provocat îngrijorare în rândul liderilor occidentali și al structurilor NATO.

Mai mulți oficiali europeni și-au exprimat dezaprobarea cu privire la acțiunile desfășurate de liderul de la Kremlin și au spus că vor exista consecințe, în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Șefa Comisiei Europene a transmis că UE nu va sta cu mâinile în sân în cazul unei ofensive militare din partea Rusiei:

UE va răspunde în mod adecvat la orice nouă agresiune, inclusiv încălcări ale dreptului internaţional şi orice alte altă acţiune răuvoitoare desfăşurată împotriva noastră sau a vecinilor noştri. Acest răspuns va lua forma unei înăspriri şi extinderi solide ale regimurilor de sancţiuni existente. Şi pe deasupra suntem gata să luăm măsuri restrictive suplimentare, inclusiv în Ucraina. coral