Ministrul Sanatatii, Nelu Tatataru a mers joi la Suceava pentru a lua masuri in ceea ce priveste gravitatea situatiei din judetul Suceava. Potrivit acestuia, Arad ar putea fi urmatorul oras infectat cu COVID-19.
Arad, urmatorul focar de infectii cu Covid-19?

Ministrul Sanatatii a precizat joi seara, ca Arad ar putea deveni al doilea oras afectat din cauza coronavirusului.

Conform acestuia, daca masurile necesare se vor lua la timp, iar pacientii sunt controlati si se mentine un ritm constant, situatia ar putea fi mai calma si nu se va pune problema inchiderii orasului.

„Este o transmitere locala, nu la nivelul Sucevei, dar daca nu se iau masuri poate ajunge la nivelul Sucevei. Avem o apropiere si de punctele de trecere de la Nadlac. Acolo avem un aflux important, in care cei care intra, la un moment dat, acuzand fenomene sunt dusi la spitalul din Arad. Afluxul este mai mare, dar daca este foarte bine controlat putem stapani si mentine ritmul pe care il avem acum.”a spus Nelu Tataru.
Situatia din Suceava nu a fost controlata „A fost o transmitere accelerata”

Intrebat despre situatia din Suceava, ministrul Sanatatii sustine ca problemele au stat la baza conducerii manageriale spitalului Judetean Suceava. De asemenea, o serie de nereguli au avut loc din partea cadrelor medicale si din partea DSP-ului, pentru ca nu au intreprins nicio ancheta, desi situatia era prezenta de o saptamana.

Potrivit ministrului, doctorii si asistentele nu au respectat masurile de izolare, internarile nu au fost facute corespunzatori, iar pacientii nu au respectat igiena si izolarea.

„A fost o transmitere continua, accelerata, care in acest moment este la fel de accelerata. Am adus atunci medici de la Iasi, am refacut unitatea de primiri urgente, am refacut niste circuite si am repus un manager nou care trebuia sa aduca niste schimbari, schimbari care nu au aparut si nu ne permitem sa stam mai mult timp.

Am ales varianta de a schimba managerul acelei unitati medicale si am adus un management militar, managerul este de la spitalul militar din Brasov, directorul medical de acolo, urmat de alti trei colegi. Am recomandat sa se refaca tot ceea ce inseamna management„, a mai declarat ministrul.

Ce se va intampla de Paste?

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a declarat ca anul acesta, sarbatorile pascale vor fi diferite fata de anii precedenti. Mai exact, ministrul sfatuieste romanii ca de Paste, sa ramana in casa si sa se pastreze distanta sociala.

In legatua cu romanii din strainatate, ministrul ii sfatuieste sa ramana acolo, sa nu revina in tara. In cazul unei urgente, romanii care se intorc din tarile afectate de coronavirus, vor intra in izolare automata.

„Depinde foarte mult de ce fac cei care vin pana in sarbatorile pascale. Daca se respecta vom avea un varf lin, daca nu se respecta acea izolare si precautiile atunci vom avea, cam la o saptamana dupa Paste, o aglomerare de cazuri. Vom aglomera terapiile intensive si atunci vom avea si decese„, a mai adaugat Ministrul Sanatatii. coral