IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost achitat in prima instanta in dosarul Nazarcea, potrivit deciziei de joi a Curtii de Apel Constanta.

Hotararea nu e definitiva si poate fi atacata in termen de 10 zile la Inalta Curte.

IPS Teodosie era acuzat ca a prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

De asemenea, instanta a dispus achitarea si a celorlalti cinci inculpati din dosar si lasa nesolutionata actiunea civila formulata de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Totodata, magistratii au dispus si ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor detinute de Teodosie Petrescu, persoana responsabila civilmente Arhiepiscopia Tomisului si persoana responsabila civilmente Asezamantul Monahal Sf. Apostol Andrei.

Procesul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a inceput in urma cu doi ani.

"In perioada 2010-2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita "Ferma 3" – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta "vii pe rod cu struguri pentru vin"/"vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei", sustinea DNA intr-un comunicat de presa remis cu ocazia trimiterii prelatului in judecata.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In aceeasi cauza au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Stefan si Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, acestia fiind acuzati folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. coral