Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a declarat, luni, că singura soluție de salvare a urbanismului din localitățile învecinate cu Municipiul Cluj-Napoca este să nu mai construiască după planurile actuale. Primarii ar trebui să blocheze zonele neconstruite până la momentul la care fie ei, ca administrație, fie în parteneriat cu mediul privat, reușesc să elaboreze niște planuri moderne de urbanism, pe modelul Soporului.

”Ideal ar fi să le realizeze administrația”, adaugă Claudiu Salanță.

În opinia arhitectului șef, marele avantaj al municipiului a fost adoptarea unui nou PUG, care acum este reactualizat, lucru de care nu au beneficiat Floreștiul, Baciu sau Apahida.

Baciu lucrează după planuri vechi, PUG-ul din 2013 conținând doar o mică modificare, Apahida are un PUG din 2004, iar Floreștiul lucreză pe planuri conform cărora regimul maxim admis de înălțime ar fi P plus 2 etaje – desigur, totul era schimbat prin PUZ-uri și PUD-uri.

”În Baciu am găsit și suntem în instanță cu PUZ-uri făcute în 2008, cu indicatori măriți de 6 ori, adică construiește de șase ori mai mult decât era admisibil. Am găsit P plus 25 la Florești. La Unitatea Militară, tot în perioada 2009-2008, erau autorizate blocuri P plus 24; unde sunt căsuțele albe era P plus 10”, a declarat Claudiu Salanță, la Napoca Live.

coral