Doi pacienți internați la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca au transmis mai departe virusul altor patru cadre medicale de la unitatea sanitară.

Pacienții au fost internați la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca săptămâna trecută, numai după ce a fost făcută testarea. ”La testare acești pacienți au ieșit negativi. Se face testare la toți pacienții care vin și numai apoi sunt primiți în spital. Sunt 2.500 de pacienți pe săptămână. Avem un triaj care se face la intrare, pentru a evita un focar”, a spus prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Acesta a precizat că cei doi pacienți au ieșit negativi la internare, dar apoi au prezentat simptome, au fost retestați și au ieșit pozitivi. ”Este o situație specială la Institut. Sunt pacienți care au nevoie de tratament. Cei doi aun ieșit pozitivi după și au transmis boala personalului medical. Toți au fost duși la Boli Infecțioase și lucrurile sunt sub control acum”, a mai spus prefectul.

Deputatul Emanuel Ungureanu a lansat acuzații dure la adresa conducerii Institutului, cu care este în război de foarte mult timp. Acesta a vorbit despre cinci cadre medicale infectate, dar se pare că sunt patru.

”Nu s-a făcut bine acel triaj și pacienții au dat boala către personal. Nu s-au luat măsuri și două zile personalul medical a venit la serviciu. Așa am ajuns la 7 noi pacienți, care sunt acum internați la Institutul de Boli Infecțioase Cluj. Acesta nu este un motiv ca Institutul să nu primească pacienți. Ci trebuie să îi primească și să testeze pacienții și personalul”, a spus Ungureanu.

Situația de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca este una specială. Pacienții au neapărată nevoie de tratament. Pentru a nu exista riscuri, toți cei care sunt internați sunt testați, în punctul amplasat la intrare, unde inevitabil se formează cozi. Pacienții sunt chemați cu programare, dar acest lucru este greu de respectat pentru că vin oameni din toată țara. 

”Sunt 500 de pacienți zilnic la IOCN. Trebuie triați și testați înainte de a fi internați și a beneficia de tratament. Sunt pacienți din toată țara, care timp de 2 luni nu au mai beneficiat de tratament de specialitate. Săptămâna trecută au fost 1830 persoane. Din păcate nu pot fi introduși în spital până nu sunt triați și testați conform algoritmului național”, a mai spus prefectul Clujului.

”Au fost doi pozitivi săptămâna trecută, veniți din Rădăuți. Ulterior au mai fost 4 cadre medicale (1 rezident, 2 asistenți și 1 infirmieră) pozitivi, internați la SCBI. Se testează săptămânal personalul medical”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, postură din care ar putea propune reglementări suplimentare în privința modului de internare a pacienților, dincolo de live -urile pe Facebook pe care le face.

”Am propus testarea pacienților înainte de a veni la spital, nu fac doar live-uri. Mai mult decât atât, am fost la Ministrul Sănătății, la Cotroceni, la secretarul de Stat pe Sănătate. Marțea viitoare când este sesiunea de interpelări voi face și în scris, dar nu sunt singurul care am cerut testarea prespital. Am cerut și până acum testarea pacienților cronici în zece interpelări”, a precizat deputatul Emanuel Ungureanu. coral