Schimbări foarte importante pentru toți șoferii din România au fost anunțate recent de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii! Potrivit unui ordin emis de autoritatea respectivă, toți șoferii care au cumpărată rovinietă pe o perioadă egală sau mai mare de 30 de zile vor fi înștiințați atunci când aceasta urmează să expire. Șoferii vor fi atenționați prin intermediul e-mailului.

Din 27 aprilie, șoferii vor primi e-mail cu avertizarea că le expiră rovinieta

Mulți șoferi din România s-au trezit cu amenzi acasă, după ce au uitat pur și simplu să verifice valabilitatea rovinietei, iar amenzile nu sunt deloc de neglijat. Ei bine, acest lucru nu se va mai întâmpla, cel puțin în teorie, după ce autoritățile au luat decizia ca aceștia să fie înștiințați înainte de expirarea taxei de drum. Pentru a putea fi înștiințat prin email, șoferul trebuie să aibă cumpărată o rovinietă valabilă pentru 30 de zile sau mai mult. Așadar, cei care cumpără rovinietă doar pentru o săptămână, de exemplu, nu vor fi înștiințați atunci când taxa de drum va expira.

Măsurile cuprinse în ordinul MTI nr. 365/2022 se vor aplica din data de 27 aprilie. Decizia a fost luată pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) într-un comunicat.

Șoferii își pot da sau nu acordul pentru a primi e-mail

Șoferul va avea posibilitatea să își dea sau nu acordul pentru a fi înștiințat prin email atunci când urmează să expire rovinieta chiar atunci când acesta o va achiziționa. Atunci își poate trece adresa de email, în cazul în care dorește să nu fie prin surprindere de expirarea rovinietei. Pentru a se alinia la noile reguli, distribuitorii autorizați vor avea la dispoziție cel mult șase luni de la aplicarea acestora.

„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, este scris în ordinul MTI.

Reamintim faptul că șoferii care sunt surprinși de camerele de luat vederi circulând cu mașina pe drumurile naționale fără a avea rovinietă plătită pot fi sancționați cu amenzi între 250 lei și 4.500 lei, în funcție de tonajul vehicului. Exisă posibilitatea ca șoferii fără rovinietă să plătească jumătate din amendă, dacă o achită în cel mult 48 de ore.

 

coral