Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a referit luni, 12 decembrie 2022, la un posibil veto împotriva Austriei, care dorește Președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Fiecare dintre noi reacționează. Unii își mută conturile, unii nu mai merg în Austria la schi. E normal, este o umilință arătată nu numai clasei politice, dar vreau să se facă o distincție foarte clară între români și austrieci și decidenții din Austria din acest moment și din România, fiindcă ați văzut și reacții de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria și ale austriecilor de susținere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea este această supărare, o prioritate a ministrului de Interne și a cancelarului în ceea ce ține de votul din Austria”, a declarat Marcel Ciolacu, amintind faptul că în companiile austriece de pe teritoriul României sunt angajați români.

„Eu când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat atunci nu te aștepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă șefia OSCE ca România să nu folosească același drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuși există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a subliniat Ciolacu.

România ar intenționa să blocheze Austria, care dorește să câștige șefia OSCE, în decembrie 2023.

Austria dorește să câștige șefia OSCE

În prezent, OSCE este condusă de Helga Maria Schmid (Germania), iar mandatul de trei an al acesteia expiră în decembrie 2023.

Acum trei ani, România l-a susținut pentru funcția de secretar general OSCE pe Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afacerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu.

Desemnarea secretarului general al OSCE și al membri din conducerea organizației se face prin consens al statelor membre, în urma negocierilor. De obicei, audierea candidaților are loc la Viena.

OSCE este compusă din reprezentanți ai 57 de state. Organizația gestionează situațiile de securitate, cu rol-cheie în conflicte.

Ciolacu, despre votul din JAI: Rămâne întrebarea de ce am mers la pachet cu Bulgaria

Votul din Parlamentul Olandei, care a spus că susține România, nu și Bulgaria, „a fost, se pare, o capcană”, a mai afirmat liderul PSD, Marcel Ciolacu. El spune că România, și cu votul Austriei, nu ar fi intrat în Schengen. „Rămâne întrebarea de ce am mers la pachet cu Bulgaria”, încheie Ciolacu.

„Am avut și un sondaj de opinie cu referire directă la aderarea României la spațiul Schengen, ca să vedem nemulțumirile românilor și unde consideră românii ca s-a greșit. În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare față de un alt stat membru UE și al Europei. Această abordare brutală din partea Austriei, care a ieșit dintr-o logică de uniune a statelor. (…)

Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă, la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Deci dacă Austria ar fi votat sau nu cu România, oricum nu am fi trecut de votul JAI. Acest pachet a fost trecut acum 10 sau 11 ani. Poate ar fi trebuit insitat la Comisie (Europeană – n.r.) ca propunerea să fie deja o splitare între România și Bulgaria ca să putem avea o șansă mare”, spune Marcel Ciolacu.

Liderul PSD afirmă că familia europeană social-democrată a susținut aderarea României la Schengen „fără rezerve”, în timp ce austriecii, care fac parte din PPE, au votat împotrivă.

Întrebat dacă aderarea României la Schengen ar trebui susținută de Klaus Iohannis la Consiliul European, el spune că „alți președinți sau prim-miniștri cer mandat la parlamentul național, dar președintele Klaus Iohannis nu a cerut un mandat de la parlamentul național”.

„Era normal ca Bulgaria să nu voteze splitarea, ținând cont că Olanda a anunțat că nu votează cu ei. (…) Cred că au fost niște scăpări, cred că a fost o abordaregreșită. Oricum, la pachet cu Bulgaria, oricum România nu ar fi avut nicio șansă. Noi ne-am bucurat că Parlamentul olandez a spus că susține România și nu susține Bulgaria, dar a fost, se pare, o capcană”, menționează Ciolacu.

România și Bulgaria nu au fost primite în spațiul de liberă circulație Schengen deoarece Austria și Olanda s-au opus în timpul ședinței JAI de săptămâna trecută. coral