Angioplastia coronariană, cunoscută și sub numele de intervenție coronariană percutanată, este o procedură utilizată pentru deblocarea vaselor de sânge care hrănesc inima. Avansurile tehnologice și dezvoltarea acestei proceduri au permis creșterea ratelor de supraviețuire asociate infarctului miocardic. Citește în continuare și află care sunt situațiile în care este necesară angioplastia și cum se desfășoară procedura.

Când este nevoie de angioplastie?

Ateroscleroza reprezintă procesul prin care plăcile de colesterol se formează la nivelul vaselor de sânge, ajungând în timp să îngusteze diametrul acestora și să împiedice circulația normală a sângelui. Atunci când o placă aterosclerotică se rupe, există posibilitatea blocării vasului de sânge și oprirea circulației sângelui. Angioplastia este folosită pentru a mări diametrul vasului sanguin, permițând astfel curgerea normală a sângelui. Angioplastia poate reprezenta o opțiune de tratament atunci când:

ai încercat diferite tratamente medicamentoase sau schimbări ale stilului de viață, fără a observa îmbunătățiri ale sănătății inimii;

te confrunți cu durere în piept (angină pectorală) care s-a agravat;

ai suferit un infarct miocardic.

Dilatarea vasului poate fi însoțită și de plasarea unui mic tub metalic pentru a menține vasul de sânge deschis, procedura purtând numele de angioplastie cu stent.

Cum se desfășoară angioplastia?

Angioplastia este efectuată de un medic specialist în cardiologie intervențională. Procedura nu necesită anestezie generală, astfel că vei fi treaz pe durata întregii intervenții. Cateterul cu ajutorul căruia se va realiza dilatarea vasului de sânge este introdus printr-o arteră din zona inghinală sau de la nivelul mâinii (la încheietură) și este ghidat sub control radiologic până la sectorul afectat. Când cateterul a ajuns la nivelul vasului vizat, medicul injectează o substanță de contrast care îi va permite să vizualizeze interiorul vaselor de sânge și să identifice locul exact unde a avut loc blocajul.

Vârful cateterului este echipat cu un balon, deasupra căruia se află stentul. Balonul va fi umflat în zona blocajului pentru a mări diametrul arterei. După ce vasul de sânge este dilatat, se dezumflă balonul, iar stentul rămâne acolo unde a fost plasat.

Care sunt avantajele angioplastiei?

Comparativ cu intervenția clasică de bypass coronarian, angioplastia oferă o serie de avantaje precum:

caracterul minim invaziv (incizia efectuată la nivelul locului de inserție a cateterului este de dimensiuni mici);

durata scurtă (procedura durează câteva ore);

perioadă mai scurtă de spitalizare (după finalizarea intervenției, vei rămâne în spital cel puțin o zi pentru monitorizare și ajustarea tratamentului); 

perioadă mai scurtă de recuperare (în mod normal, îți poți relua activitatea în aproximativ o săptămână de la intervenție) [1,2].

În concluzie, angioplastia este o intervenție minim invazivă, utilizată pentru diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni cardiace serioase, cum ar fi infarctul de miocard sau diferite sindroame coronariene. Dacă medicul cardiolog ți-a pomenit despre angioplastie, nu ezita să îi adresezi toate întrebările și nelămuririle pe care le ai pentru a căpăta o privire de ansamblu cât mai bună asupra intervenției.

Surse informative

“Coronary Angioplasty and Stents.” Mayo Clinic, 8 Oct. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angioplasty/about/pac-20384761. 

“Angioplasty and Stent Placement for the Heart.” Johns Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/angioplasty-and-stent-placement-for-the-heart. 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-wearing-blue-and-black-stethoscope-5207102/ coral