Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, avertizează că infectarea cu COVID-19 are și alte manifestări decât simptomele respiratorii.

„Când vorbim despre COVID-19, aș atrage atenția la debutul atipic. Mă refer la debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij, care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID-19”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțiaose Iași: „Atenție la persoanele fără manifestări respiratorii deosebit de importante!“

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași consider că testul COVID-19 este extrem de important tocmai din cauza debutului atipic. Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că toți pacienții care se prezintă la doctor trebuie să facă testul, indiferent de simptomatologie.

„De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți, nu te-ai aștepta ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-19 pozitiv, în absența tusei și a febrei”, precizează prof. dr. Carmen Dorobăț.

Un alt avertisment al prof. dr. Carmen Dorobăț este legat de persoanele fără manifestări respiratorii deosebit de importante, dar care au examen radiologic caracteristic pentru COVID-19.

„Trebuie să dăm o atenție deosebită din punct de vedere clinic, pentru că în cazul unor astfel de pacienți, cu manifestare radiologică, chiar dacă nu au evidente simptome respiratorii spre agravare, putem să ne așteptăm ca evoluția să nu fie din cea mai favorabilă. Trebuie să fim atenți inclusiv cu formele ușoare de boală, pentru că ele se pot agrava în ziua a șaptea, a opta și chiar a zecea”, menționează managerul Spitalulu ide Boli Infecțioase din Iași.

Virusul nu dispare din corp

Medicul ieșean susține că virusul nu dispare din corp, iar cei care se vindecă, se pot reinfecta oricând.

„Foarte mulți se vindecă și rămân cu anticorpii care te protejează ulterior, dar sunt persoane care au apărut pozitive după ce s-au negativat. Și noi am gândit că nu este o reinfectare, adică o repătrundere a virusului în organism, ci este vorba de o redeșteptare a virusului care rămâne cantonat în anumite zone și se pare, că rămâne în diverse zone ale aparatului respirator, de unde, în anumite condiții, el se redeșteaptă“, spune Carmen Dorobăț.

„Redeșteptarea“ se manifestă și la virusul hepatic

„Astfel de exemple avem, precum virusul herpetic, așa s-ar explica revenirea stării de pozitivitate. Am avut în clinică trei sau patru pacienți. Partea bună e că la această revenire au avut o stare generală foarte bună și s-au și externat imediat“, menționează medicul ieșean.

Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că o revenire a virusului poate lăsa anumite sechele.

„Ne facem însă gânduri în ceea ce pivește anumitele sechele. În afară de posibile modificări posibile la nivelul aparatului respirator și unii pacienți chiar umează recuperare respiratorie, am înțeles că există pacienți care prezentau dificultăți la mers, probleme neurologice care au fost confirmate de domnul Mureșan, șeful Societății Române de Neurologie. Iată că ar putea apărea și astfel de sechele. Această infecție ne este încă necunoscută”, declară prof. dr. Carmen Dorobăț. coral