Mai mulţi medici de familie au afirmat în mediul online că îi vor refuza pe pacienţii care nu se vor vaccina anti covid. În urma amplorii luate şi a discuţiilor pe această temă, Ministerul Sănătăţii şi-a spus punctul de vedere. Conform autorităţilor, este ilegal refuzul de a oferi consultaţii pacienţilor care nu se vaccinează anti covid.

Medicii de familie care nu vor mai primi pacienţii nevaccinaţi riscă să fie amendaţi, dacă vor fi reclamaţi.

Au sau nu dreptate medicii de familie?

Primele doze din vaccinul Moderna au ajuns la noi ţară. Prima tranșă este simbolică şi numără 14.000 de doze. Este al doilea vaccin aprobat de Uniunea Europeană.

Cătălin Petrencic, medic de familie în Călăraşi, are înscrişi în lista lui 2.100 de pacienţi. El spune că îi va refuza pe cei care nu vor să se vaccineze împotriva coronavirusului. Pacienţii au de ales, întrucât în comună mai este un medic de familie.

Cătălin Petrencic, medic de familie: „Cine nu va vrea să se vaccineze înseamnă că nu are încredere în mine.”

Nu doar Cătălin Petrencic are această părere, ci şi Sorin Paveliu, un medic internist.

„Pacienţii vor putea veni dacă sunt vaccinaţi, dacă au o programare pentru vaccinare, dacă au certificat de tip PCR sau dacă au o contraindicaţie. Nu este niciun fel de discriminare. Niciun medic nu e obligat să facă meseria cu forţa.”

Poziţia autorităţilor este fermă. Ministerul Sănătăţii spune că oricare doctor care refuză să consulte pacienţii nevaccinaţi anti-covid pot fi amendaţi, dacă pacienţii îi vor reclama. Mai mult, ei vor fi cercetaţi disciplinar în Consiliul de Etică.

Campania de vaccinare în România

Reamintim că vineri, 15 ianuarie 2021, începe imunizarea următoarei categorii de persoane. Avem la dispoziţie 14.000 de vaccinuri Moderna şi în jur de 300.000 de doze de vaccin Pfizer. Ambele vaccinuri se bazează pe tehnologia ARN mesager. Aceasta înseamnă că „învaţă” corpul uman să genereze anticorpi, pentru a lupta cu virusul, în cazul unei expuneri la acesta.

Ambele seruri sunt la fel de eficiente. Diferenţa constă în vârstă. Dacă cel de la Moderna se administrează populaţiei cu vârsta minimă de 18 ani, vaccinul Pfizer se dă de la 16 ani. În funcţie de vaccin, doza rapel se face la 21, respectiv 28 de zile. coral