Situaţie neplăcută pentru un bărbat din Teleorman. Acesta a descoperit că nu îşi poate depune dosar de pensie, pentru că CNP-ul lui nu este bun. Totul după o greşeală a autorităţilor.

Un bărbat din Teleorman, primul român cu două CNP-uri. Autorităţile i-au greşit actele şi îl trimit la instanţă

Situaţie neplăcută pentru un bărbat din Teleorman. Acesta a descoperit că nu îşi poate depune dosar de pensie, pentru că CNP-ul lui nu este bun. Totul după o greşeală a autorităţilor.

Un bărbat din Teleorman a decoperit că nu îşi poate depune dosarul de pensie din cauză că CNP-ul lui a fost greşit de către Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din Zimnicea. Bărbatul este un caz rar pentru România, fiind primul care ar avea două CNP-uri, nu unul cum ar fi normal.

"În cazul în care aţi crezut că în România avem un singur CNP, autorităţile au ţinut să ne arate că se poate şi cu două. Pe lângă situaţia şi amuzantă şi teoretic imposibilă, omul nu-şi poate face actele pentru pensie şi acum este nevoit să meargă în instanţă să îşi anuleze CNP-urile", a transmis avocatul Adrian Cuculis.

În România, codul numeric personal, sau CNP, este un cod numeric unic format din 13 cifre şi care este atribuit persoanei la înregistrarea naşterii în registrele de stare civilă. 

Gheorghe O. figurează însă într-o copie după buletinul vechi cum că ar fi fost născut în 1954, pe când în cartea de identitate nouă, făcută după ce şi-a pierdut precedentele acte, figurează ca fiind născut un an mai târziu. În plus, diferă şi ultimele 4 cifre ale CNP-ului.

Ce înseamnă cifrele din Codul Numeric Personal

Codurile numerice personale sunt generate de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, care emite și distribuie anual listele corespunzătoare către serviciile publice comunitare județene de evidență a persoanelor, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Municipiului București și Departamentul consular din cadrul Ministerul Afacerilor Externe.

  coral