Avertismentul generalului american Ben Hodges, potrivit căruia Rusia ar putea profita de problemele de coeziune din NATO pentru a lansa o invazie în România sau în Statele baltice a fost comentată, luni, de Traian Băsescu la B1 TV.

Fostul președinte al României crede că această supoziție nu trebuie să ne alarmeze, în condițiile în care mii de militari americani sunt dislocați în România. ”Nu cred că tonul pe care a formulat generalul Hodges această supoziție este unul care trebuie să ne alarmeze. Orice șef de stat, inclusiv președintele Iohannis, și orice comandat de trupe aliate din Europa are în vedere, în orice clipă, posibilitatea unui atac din partea Rusiei, iar pentru asta se pregătește Alianța tot timpul”, a spus Traian Băsescu.

Acesta a adăugat: ” Un răspuns la acest risc s-a stabilit la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014, iar efectele le vedeți și dumneavoastră: bază militară aeriană la Turda, bază militară aeriană la Kogălniceanu, sistem antirachetă la Deveselu, câteva mii de pușcași marini care tot timpul sunt dislocați în România pentru aplicații comune pe tot Flancul Estic”.

Traian Băsescu a mai precizat că generalul Hodges este ”un mare prieten al României” și în perioada în care a fost comandantul forțelor aliate din Europa țara noastră ”nu i-a fost indiferentă”.

Fost șef al armatei SUa în Europa, Ben Hodges a avertizat, duminică, în The Times că o eventuală retragere a militarilor americani din Europa ar putea da un nou elan Moscovei. ”Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a declarat Hodges.

coral