NATO şi Uniunea Europeană îşi vor spori ajutorul militar pentru Ucraina, după descoperirea masacrelor comise de trupele ruse care au ocupat oraşele de lângă Kiev. Militarii ucraineni vor primi armamentul cerut cu insistenţă de guvern, înaintea marii ofensive plănuite de Rusia în Donbas. Experţii militari anticipează că luptele vor fi de o amploare nemaiîntâlnită de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Mii de locuitori ai viitoarei zone de luptă sunt evacuaţi spre vestul Ucrainei cât timp trenurile mai pot circula. Operaţiunea a fost totuşi suspendată temporar, ieri, după ce aviaţia rusă a bombardat un important nod feroviar. Atenţie, urmează informaţii şi imagini cu puternic impact emoţional! 

Imagini de coşmar continuă să sosească din localităţile din jurul Kievului, din care unităţile ruse au fost nevoite să se retragă. Oraşe ca Bucha, Borodianka, Irpin sunt aproape total distruse. Dar şi mai grav este că sute sau poate mii de locuitori ai lor au fost executaţi fără milă şi de cele mai multe ori fără niciun motiv. Alţii, au pierit în urma bombardamentelor. 

La Borodianka, numai sub dărâmăturile a două blocuri de locuinţe au fost găsite 26 de corpuri neînsufleţite. Voluntarii continuă să caute cadavrele victimelor pentru a le da o înmormântare demnă, dar şi pentru a găsi noi dovezi ale crimelor de război.

Iar supravieţuitorii le spun reporterilor străini poveşti înspăimântătoare: Le-a deschis uşa (soldaţilor ruşi), pentru că băteau la toate uşile, le-a deschis iar ei l-au omorât cu patul puştii. 

Jurnal secret cu imagini din timpul invaziei ruse în Ucraina

Un locuitor din Bucha a ţinut, în secret, un jurnal însoţit şi de imagini în timpul ocupaţiei ruseşti. El a notat cum şi-a văzut unii dintre vecini bătuţi şi, în cele din urmă, ucişi de invadatori. Rusia susţine, însă, că atrocităţile de lângă Kiev sunt doar o înscenare sau că ar fi fost comise, de fapt, de militarii ucraineni după eliberarea oraşelor.

Dar serviciul german de informaţii a interceptat convorbiri ale unor combatanţi ruşi care povesteau, fără nicio remuşcare, cum uciseseră atât soldaţi ucraineni prizonieri cât şi civili, potrivit observatornews.ro

Volodimir Zelenski: În prezent, guvernul şi armata Rusiei constituie principala ameninţare de pe planetă pentru libertate, pentru siguranţa oamenilor şi pentru ideea de drepturi ale omului. 

Un jurnal filmat al războiului a susţinut şi o adolescentă din Mariupol, oraşul unde luptele nu au încetat mai bine de 40 de zile. Ea a povestit cum topea zăpada pentru a avea apă de băut şi cum se muta, împreună cu părinţii, dintr-un adăpost în altul, pe măsură ce acestea erau distruse de bombardamente. Tânăra a fost până la urmă evacuată împreună cu mama sa şi a ajuns în Occident, dar capul familiei a rămas să lupte în oraşul asediat.

Rusia recunoaște că a suferit pierderi grele

Mii de oameni sunt evacuaţi şi acum din estul Ucrainei unde se aşteaptă un masiv atac al armatei ruse. Dar operaţiunea putea fi oprită definitiv după un atac aerian asupra unei gări de pe singura cale ferată care permitea evacuarea. Din fericire, liniile nu au fost avariate şi trenurile au putut porni din nou. Conducerea de la Kiev se aşteaptă ca Rusia să-şi desfăşoare, în viitoarea bătălie, întreaga forţă armată disponibilă, pentru a obţine victoria care ar compensa eşecurile de până acum.

În mod neaşteptat, chiar şi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a recunoscut că armata rusă a suferit pierderi grele: Avem pierderi considerabile în rândul trupelor, iar aceasta este o uriaşă tragedie pentru noi. 

Pentru a continua să reziste, ucrainenii au nevoie nu doar de elogiile pe care le aduc liderii occidentali ci, mai presus de orice, de armament. 

Iar NATO a decis să sporească livrările de armament către Ucraina. Şi Uniunea Europeană va aloca în acelaşi scop încă 500 de milioane de euro, în plus faţă ajutorul deja aprobat. La rândul lor Statele Unite relevă că, împreună cu aliaţii lor, au trimis deja în Ucraina peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, precum şi alte categorii de armament. 

Anthony Blinken: De la începutul agresiunii, în mod repetat şi permanent, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, le-am furnizat (ucrainenilor) cele mai eficiente sisteme de care am considerat că aveau nevoie pentru a înfrunta vehiculele blindate, tancurile, avioanele şi elicopterele. 

Chiar dacă nu pot oferi armament, mulţi artişti occidentali se străduiesc să ajute cum pot mai bine. Grupul Metallica a donat 500 de mii de dolari pentru refugiaţii ucraineni. Iar doi veterani ai legendarei formaţii Pink Floyd au lansat un nou cântec, primul după aproape trei decenii. Ca vocalist au invitat un cunoscut muzician din Kiev iar beneficiile vânzărilor sunt destinate poporului ucrainean.  coral