Românii care se întorc din străinătate și se angajează în țară vor putea primi de la stat jumătate din leafă. Măsura se adresează celor care au fost concediați în străinătate din cauza crizei coronavirusului.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, miercuri, că statul va deconta 50% din salariu, pentru fiecare angajat între 16 – 29 ani sau peste 50 de ani. Nu mai mult însă de 2.500 de lei, după ce angajatorul va fi plătit atât salariul, cât şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

„Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi, rămânând fără loc de muncă, s-au întors în România. Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară”, a spus ministrul Muncii, conform Adevărul.

Facilități pentru angajați și angajatori, de la 1 iunie

Executivul a mai promis că va acoperi un procent din salariul fiecărui angajat care revine din șomaj tehnic, timp de trei luni. Angajatorii au însă obligația să îl păstreze în firmă sau companie încă 6 luni după expirarea termenului de 3 luni.‌

Ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial prevede suportarea de către stat a unui procent de 41,5% din salariul brut al angajatului care se reîntoarce din şomajul tehnic, faţă de 45% cât era propunerea iniţială prezentată de premierul Ludovic Orban înaintea şedinţei de Guvern de joi.

Măsură de sprijin pentru scăderea şomajului

Statul va plăti pentru fiecare angajat care se întoarce din şomajul tehnic un procent de 41,5% (maxim 2.253 lei), timp de trei luni. Mai apoi, angajatorul urmează să deconteze această parte din salariu care echivalează exact cu taxele pe salariu, respectiv impozit pe venit şi contribuţiile la pensii şi sănătate.

În schimb, angajatorii trebuie să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri. Această prevedere se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii.

coral