Anul 2021 vine cu avantaje pentru cei care lucrează de acasă din cauza pandemiei de coronavirus: angajatorul le va acoperi facturile la utilităţi.

Munca de acasă ar putea să vă ajute la plata facturilor. Compania care îşi trimite angajaţii să lucreze de la domiciliu trebuie să le asigure şi plata unor utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc.), pentru locul în care angajatul lucrează. Iar o lege dată în acest sens stabileşte şi un cuantum: cel mult 400 de lei pe lună.

Experții în dreptul muncii spun că măsura e necesară, mai ales că anul 2021 vine cu scumpiri peste tot, iar angajații care lucrează de acasă vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar pentru plata facturilor. Totuși, mulți dintre angajați consideră că hotărârea deja e luată prea târziu, asta pentru că deja a trecut aproape un an de când lucrează de acasă, iar până acum toate costurile au fost suportate de fiecare!

"Am în minte o multinațională care avea un spațiu imens închiriat. Din acel spațiu n-a mai rămas decât cu două birouri. Multinațională în acest moment face economii pe buzunarul salariaților pentru că cei 20-30 mii euro lunar intră în buzunarul multinaționalei, iar angajații lucrează de acasă pe cheltuiala lor. Nu-i firesc să fie așa.", a spus Costel Gâlcă, avocat specializat în piaţa muncii.

Potrivit legii, din această sumă de bani, angajatul își poate cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru.

Un aspect important este acela că angajații nu au nevoie să vină cu acte sau documente doveditoare, pentru a face rost de aceşti bani.

”Legea nu impune existenţa unor documente justificative. Acești bani au deductibilitate la angajator. Practic îi poate acordă angajaților fără că aceștia să aducă facturi care să justifice modul în care au fost cheltuiți.”, a spus un expert în piața muncii!

Suma aceasta de 400 de lei nu este supusă impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale. Cheltuielile suportate de angajator sunt deductibile, spune legea, pentru determinarea rezultatului fiscal.

"În luna august 2020 a anului trecut un client a dat în judecată o companie, o multinațională, prin care a solicitat să i se plătească aceste cheltuieli de întreținere pro rată cu timpul lucrat", a spus Costel Gâlcă, avocat specializat în piaţa muncii.

coral