Peste 12 milioane de europeni s-au infectat cu noul coronavirus și mai bine de 300 de mii au murit până acum. Bilanțul plasează Europa pe primul loc în lista continentelor afectate de pandemie, iar jumătate dintre îmbolnăviri sunt în patru țări: Franța, Spania, Marea Britanie și Rusia.

De altfel, în Hexagon a fost doborât vineri un nedorit record de la începutul pandemiei: pentru prima oară au fost raportate peste 60 de mii de infectări în decurs de 24 de ore și peste 800 de morți.

Franţa a înregistrat vineri 60.486 de noi cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus, după ce joi atinsese un alt vârf: 58.046 de cazuri. Noile îmbolnăviri ridică numărul total de cazuri confirmate cu coronavirus în Franța la 1,66 milioane, ceea ce o situează imediat în urma Rusiei care, cu 1,73 milioane de cazuri, ocupă locul al patrulea la nivel mondial, după SUA, India şi Brazilia.

Ministerul francez al Sănătății a raportat, de asemenea, 828 de noi decese cauzate de COVID-19, dintre care 398 în spitale în ultimele 24 de ore şi 430 de decese în azile de bătrâni în ultimele trei zile. Joi, ministerul a raportat 363 de decese în spitale. Cel mai mare număr de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi în Franţa s-a înregistrat pe 15 aprilie: 1.438 de morţi.

La o săptămână după ce guvernul a impus o nouă carantină la nivel naţional, numărul persoanelor spitalizate a crescut cu 553 şi a ajuns la un total de 28.979, cea mai mică creştere zilnică în ultimele aproape trei săptămâni. Numărul persoanelor aflate la terapie intensivă cu COVID-19 a crescut cu 101, ajungând la un total de 4.331 de cazuri, cea mai mică creştere, totuși, din ultimele şase zile. 

Cu toate acestea, spitalele sunt aproape pline şi cadrele medicale epuizate. 

„Nu este un val care a sosit brutal, violent, însă este unul care a crescut gradual. Tratăm un număr mai mare de pacienţi decât am făcut-o în timpul primului val”, spune Patrick Herbecq – directorul unui spital din Franţa.

Este un scenariu întâlnit şi în Belgia, ţară care a impus carantina totală.

„Vedem acum vârful acestui al doilea val al pandemiei. Numărul de contaminări continuă să scadă, foarte uşor, dar scade, la fel şi numărul celor care se internează”, a declarat Yves Van Laethem – purtător de cuvânt al Guvernului belgian.

Și Germania este una dintre ţările europene cele mai afectate de valul al doilea al pandemiei. Infectările zilnice trec de 20.000, la fel ca în Marea Britanie, în timp ce Italia, epicentrul pandemiei din primăvară, înregistrează în fiecare zi apoximativ 38.000 de cazuri.

Situaţia nu e mai bună nici în Spania, unde infectările trec constant de 20.000, iar personalul medical simte din plin efectele. „Ne aflăm în al doilea val, unul foarte lung, pentru că vine iarna şi suntem obosiţi, nu sunt cadre medicale suficiente”, spune Roberto Guerri – medic în Spania.

Lovită în plin, Europa Centrală face faţă şi ea cu greu celui de-al doilea val. Situaţia devine disperată în Polonia, unde media infectărilor zilnice trece de 21.000 şi unde din cauza spitalelor pline, pacienţii sunt transferaţi în spitale de campanie deschise pe stadioane. coral