Rusia a atacat Ucraina cu avioane, tancuri, rachete și nave militare. Bilațul după doar câteva ore de război este terifiant. Sute de oameni și-au pierdut viața în această dimineață.

Ministrul de Interne al Ucrainei a declarat că au fost sute de victime, în ciudat faptului că Rusia anunţase că va evita zonele populate din Ucraina şi va ataca doar ţinte militare. Vladimir Putin spunea că a ordonat o invazie a Ucrainei şi a descris acţiunea ca fiind o „operaţiune militară specială”, menţionând că doreşte doar „demilitarizarea”, nu şi ocuparea ţării.

Armata ucraineană a anunţat că mecanismul lor de apărare antiaerian a doborât cinci avioane ruseşti, dar şi un elicopter, la primele ore ale dimineţii, lângă Harkov.

„Lucrăm. Armata lucrează. Nu intrați în panică. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom învinge pe toți. Pentru că suntem Ucraina„, a spus Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei.

Bilanţ terifiant după doar câteva ore de război în Ucraina. Anunțul lui Vladimir Putin

Nori de fum s-au ridicat pe cerul nopții în apropierea orașului-port Mariupol, dar nu a fost confirmat dacă a fost rezultatul bombardamentelor. Ucraina a fost plasată miercuri pe picior de război, cu starea de urgență declarată. 200.000 de rezerviști militari au fost chemați la datorie. De asemenea, zonele de frontieră au fost restricționate, iar cetățenii au dreptul de a se înarma.

Rapoarte neconfirmate de pe Twitter vorbesc de o aterizare uriașă pe mare a forțelor ruse în portul Odesa, implicând ambarcațiuni mari de debarcare și elicoptere.

Vladimir Putin a precizat că Rusia nu poate exista cu o “amenințare constantă care emană de pe teritoriul Ucrainei”, iar ciocnirile dintre soldații ruși și ucraineni sunt “inevitabile”.

“Atacurile asupra unităţilor de frontieră, patrulelor de frontieră şi punctelor de control sunt efectuate cu ajutorul artileriei, echipamentelor grele şi armelor de calibru mic. Acest lucru se întâmplă în regiunile Lugansk, Sumy, Harkov, Cernihiv și Jytomyr. Este înregistrată și munca grupurilor de sabotaj și recunoaștere inamice. În funcție de situația de la frontieră, polițiștii împreună cu Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională a Ucrainei trag în inamic”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului ucrainean.

coral