Pimarul Clujului, Emil Boc,  crede că orice guvern va veni trebuie să impună certificatul verde obligatoriu  locul de muncă. Potrivit acestuia ”Orice coaliție de guvernare trebuie să înceapă cu certificatul verde. Nu este posibil ca el să nu fie aprobat de parlament, cât mai repede cu putință. Nu putem alege la nesfîrșit între ignoranță și rațiune. Orice partid politic trebuie să spună ”Da, certificatului verde!”.

El ne va duce la o coborâre a ratei de infectare și vom avea un Crăciun mai liniștit. Dacă nu se adoptă, așa cum e implementat în Franța, Italia (n.red. obligatoriu la locul de muncă), vom avea un Crăciun cu probleme în continuare. În loc să ne bucurăm în familie, vom merge la cimitir. De aici trebuie să fie dată ora exactă și orice guvern trebuie să aibă asta în vizor”, a declarat primarul Emil Boc.

Primarul Clujului a mai spus că  o altă prioritate a viitorului guvern trebuie să fie prețurile la energia electrică și gaze naturale.  Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, a fost respins în Parlament.

Ce prevede proiectul. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

coral