În cadrul Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în prezența reprezentantului președinției finlandeze, a susținut obligativitatea menținerii alocării financiare cel puțin la nivelul exercițiului financiar actual, 2014 – 2020.

Uniunea Europeana nu poate accepta o diminuare a fondurilor pentru politica de coeziune a Europei, adica mai putini bani pentru educatie, sanatate, centuri ocolitoare, infrastructura, investitii, locuri de munca si proiecte sociale. Propunerea presedintiei finlandeze de diminuare cu 12% a fondurilor pentru politica de coeziune este inacceptabila. Coeziunea este “acel lipici” care mentine Europa unita.

Politica de coeziune nu trebuie tratata ca un obiectiv tehnic. Coeziunea reprezinta un obiectiv politic de care depinde viitorul Uniunii Europene. Mesajul celor peste 200 de milioane de cetateni europeni care au votat in alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 a fost acela de a avea “mai multa Europa”, si nu “mai putina Europa”.

O Europa unita nu poate fi mentinuta prin diminuarea resurselor financiare alocate principalei politici prin care se asigura unitatea europeana. Mai putini bani pentru coeziune inseamna mai putini bani pentru autostrazi, centuri ocolitoare, strazi, spitale, scoli, camine de batrani, proiecte sociale sau pentru investitii si locuri de munca.

coral