Primarul Emil Boc a declarat, la ZIUA LIVE, că la Cluj-Napoca s-au făcut progrese în ultimele luni în privința colectării selective a deșeurilor.

”Lucrurile se îmbunătățesc încet-încet, fără a fi salturi spectaculoase. Pot spune că a crescut cultura civică, oamenii încep tot mai mult să adune selectiv gunoaiele. A scăzut și numărul de reclamații pe care le avem din partea cetățenilor referitor la ridicarea gunoaielor de către firme. Pe statistici se vede că a crescut și fracția de colectare selectivă”, a spus Emil Boc.

Primarul a adăugat că în acest an primăria va continua programul de amenajare a punctelor îngropate. ”Vom continua să facem acele puncte îngropate în cât mai multe locuri din oraș. Funcționează foarte bine cele două centre de colectare a molozurilor, a deșeurilor din construcții, pe care primăria le-a amenajat în Mărăști și Mănăștur.

Clujenii pot duce gratuit acest tip de deșeuri, astfel că s-a mai diminuat și numărul rampelor clandestine din oraș. La sesizarea societății civile am fost și în Parcul Est și s-au curățat foarte multe locații de acolo”, a precizat Emil Boc.

Potrivit legii, din 1 iulie 2019, este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții:  plastic/ metal, hârtie/ carton, sticlă și deșeuri reziduale/amestecate/menajere. 

În primele luni ale implementării noului sistem, lucrurile au funcționat cu multe sincope în oraș, din partea populației și a firmelor de salubritate. Vara trecută primarul a amenințat chiar că va trece la rezilierea contractelor dacă situația nu se îmbunătățește.

coral