Primarul municipiului Cluj-Napoca vrea să scape de mașini, și odată cu acestea, de poluare. 

Primarul a susținut că nu are de gând să mai adauge două benzi pentru că acest lucru ar duce doar la poluare și îmbolnăvirea populației.

„Direcția Clujului este plecată din Gară. Eu vă asigur că dacă pe Bulevardul 21 Decembrie mai dărâmăm patru clădiri și mai facem două benzi. În următoarea zi, acele benzi vor fi la fel de pline, la fel de aglomerat și la fel ne vom bloca în trafic, vom înghiți mai multe gaze de eșapament și ne vom îmbolnăvi și vom ajunge în spitale. Nu e popular ce spun, dar viitorul mașinii în Cluj-Napoca nu mai este la fel cum a fost în trecut”, a spus Boc.

Edilul își dorește ca în orașul Cluj-Napoca, mașina să fie folosită doar la nevoie, iar cetățenii să apeleze de câte ori pot la alternative precum transportul în comun, mersul pe bicicletă sau pe jos.

„Viitorul în Cluj-Napoca este ca mașina să o folosești pentru deplasările pe care le ai în afara orașului, să mergi în weekend, să știu eu, te duci într-o deplasare neesențială, dar pentru ce înseamnă viața de zi cu zi alternativele trebuie să fie transportul în comun, mersul pe bicicletă, combinat cu mersul pe jos sau cu forme de sharing pe care le pune la dispoziție societatea contemporană. Vedeți, lumea a plecat de mult într-o altă direcție. Noi nu putem rămâne în urma istoriei. Orașele care s-au bazat pe mașină au rămas codașe în istorie. Orașele care au trecut la alternativa de la mașină sunt orașele prezentului și ale viitorului”, a adăugat Boc.  

Boc evidențiază faptul că în 95% din timp mașina nu este utilizată. El spune că în momentul de față trotuarele din cartierele din Cluj sunt „pline de rable”.

„95% din timp, mașina stă într-un loc. Calculați timpul pe care îl aveți cu mașina dumneavoastră. Cât timp o folosiți? De restul ea stă în parcare sau în trafic, în aglomerație. Vreți în continuare să avem oameni în spitale, de boli generate de poluare? Pentru că mașinile nu sunt sfinte, din nefericire. Aduc poluare prin excelență. Aceasta este realitatea. Ați văzut cum arată Piața Lucian Blaga, Napoca, Petru Maior, ne place că arată bine, că are dimensiune verde, nepoluantă, europeană, că suntem în rând cu lumea. Dacă vrem să aducem bani europeni și să ne modernizăm orașul putem face numai așa. Dorința rămâne, scufundați în mașini, rable, în poluare, în incapacitatea spitalelor de a face față. E plin de rable, pe toate trotuarele din cartierele orașului”, a declarat Emil Boc.

coral