Companiile din energie au beneficiat de creşterea preţurilor la energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, şi este incorect să le rămână doar lor profiturile – care nu se datorează unei performanţe de management, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În opinia sa, în această situaţie se încadrează şi OMV Petrom care ar trebui să plătească taxa de solidaritate.
În cadrul unei conferinţe de presă, Bogdan Chiriţoiu a mai spus că, în acest moment, preţurile la gaze au ajuns la nivelul de dinaintea războiului declanşat de Rusia în Ucraina:

Creșterea prețului la energie în Europa se datorează primordial războiului din Ucraina și creșterea prețurilor la energie generează în cea mai mare măsură inflația cu care ne-am confruntat cu toții. Cu tot șocul economic de anul trecut zona euro nu e în recesiune, noi am avut o creștere substanțială, deci vedem prețul energie scăzând față de maximul pe care l-au avut în vară. Acuma vedem că prețurile la gaz au scăzut, dacă scad prețurile la gaze, scad și prețurile la electricitate pentru că ele sunt legate. Acuma suntem înapoi la prețurile din momentul invaziei care erau mari, țineți cont însă că nu erau prețul obișnuite. Șocul ăsta al invaziei a fost cumva resorbit momentan și vedem și inflația scăzând. Deci prețurile nu mai cresc atât de repede nici la noi, nici în vestul Europei. De asta spun că pe ansamblu avem creștere economică și noi și Europa, lucrurile nu sunt atât de rele pe cât puteau să fie.

coral