Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă, joi, prin care se va decide că persoanele cu forme uşoare de COVID-19 şi asimptomaticii nu vor mai fi internaţi, şi se vor trata acasă sub îndrumarea şi monitorizarea medicilor de familie. 

Ordonanța de urgență va modifica Legea 136 privind carantinarea, care prevede că toate persoanele infectate trebuie să stea în spital 48 de ore. Ministrul Sănătăţii a explicat că persoanele asimptomatice vor fi monitorizate de medicii de familie și de autorități, pentru a respecta perioada de izolare.

Prin această măsură, Guvernul încearcă să reducă numărul de pacienți cu COVID-19 din spitale.

Nelu Tătaru anunţă că se face o evaluare a tuturor spitalelor pentru a stabili dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii Covid

Nelu Tătaru a fost întrebat miercuri, după amiază, la Cluj-Napoca, dacă există infecţii nosocomiale la pacienţi cu Covid-19 şi dacă au fost şi decese din această cauză.

"Pacienţii cu Covid desfăşuraţi în focarele din spitale sunt cei care sunt contacţi şi iau acea boală în spital. O infecţie nosocomială înseamnă infecţie apărută în spital la 48 de ore de la internare, pe parcursul spitalizării, până la 30 de zile de la externare. Avem în evaluare în acest moment tot ce înseamnă DSP-uri pentru fiecare spital în parte, fiecare focar desfăşurat. Aştept o evaluare a acestui lucru", a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că de la începutul pandemiei au fost 346 de focare în spitale, cu peste 4.800 de pacienţi şi va fi evaluat fiecare caz în parte.

"Avem la acest moment 346 de focare desfăşurate în spital de la începutul acestei pandemii, cu 4825 de pacienţi care au fost în aceste focare. Evaluăm fiecare pacient", a explicat Nelu Tătaru.

coral