În plină pandemie, în care cea mai importantă măsură de protecție este igienă, mii de bucureșteni nu au apă caldă. Și sunt în această situație de câteva săptămâni. În loc să vină cu o soluție, autoritățile își pasează reciproc responsabilitatea.

Într-un apartament din sectorul 3, diferența de temperatură între apă rece de la robinet și ceea ce ar trebui să fie apă caldă este de doar două – trei grade Celsius.
În tot Bucureștiul sunt astfel de probleme, spre disperarea oamenilor.

Reporter: Aveți probleme cu apă caldă?

Bucureștean: Da! Da, nu am apă caldă.

Reporter: De cât timp?

Bucureștean: De vreo 10 zile.

Reporter: V-a anunțat ceva administratorul?

Bucureștean: Nu ne-a anunțat nimic, dar toți colegii din parc nu au apă.

Bucureștean: Am dat telefon la Titan: Băi, ce faceți? De ce nu dați drumul la apă caldă? Păi sunt 30 de grade… Dar unde o fi legislația asta, că peste 30 de grade nu se dă drumul la apă caldă? Nu cunosc.

Reporter: Aveți apă caldă la robinet?

Bucureștean: Nu! Eu locuiesc în sectorul 2, mama în 3, dar e aceeași problema de două săptămâni. Facem dus scoțian cu apă rece și pentru fetiță încălzim la aragaz

Primarul Capitalei susține că vină nu îi aparține, pentru că ar fi făcut eforturi să îmbunătățească infrastructură de termoficare: "Din nefericire CET Sud a oprit pentru revizie prin urmare apă ajunge de la distanțe foarte mari și de aceea sunt probleme în alimentarea cu apă caldă a bucureștenilor".

Cei de la ELCEN susțin însă că nu au nicio vină și îi amintesc Gabrielei Firea că Termoenergetică, aflată în subordinea primăriei, are datorii de 450 milioane de lei. Cumulat cu problemele de infrastructură ale rețelei de termoficare, la iarnă bucureștenilor ar putea să le lipsească nu doar apă caldă, ci și căldura: "Primarul general al Capitalei răspândește din nou informații false în încercarea disperată de a devia atenția de la problema reală a termoficării din Capitală".

Disputa se extinde și între primari, nu doar între autoritățile locale și centrale. Robert Negoiță, edilul sectorului 3, se oferă să îi dea ajutor Gabrielei Firea în rezolvarea problemei care stă exclusiv în atribuția sa.  

Robert Negoiță: "Mai multe sectoare au această problema, care nu e problema sectoarelor, e problema Capitalei, care gestionează tot ce înseamnă termoficare prin lege. Noi avem peste 300 de utilaje, avem capacitate să o ajutăm, trebuie doar să apeleze la noi să refacă infrastructură, mai ales acum, în contextul acestei crize trebuie să furnizăm apă caldă".

În prezent, cele mai afectate sectoare sunt 2 și 3. coral