Bulgaria a extins situaţia de urgenţă epidemică COVID-19 până la 30 iunie şi relaxează începând de luni câteva restricţii împotriva răspândirii noului coronavirus, în timp ce această ţară se confruntă cu o creştere a noilor cazuri de COVID-19 care provoacă temeri privind declanşarea deja a unui al doilea val de infectări, relatează duminică agenţia DPA.

De la începutul pandemiei COVID-19 Bulgaria a înregistrat numai 3.266 de cazuri de infectare, dintre care 172 de decese. Însă, pe fondul măsurilor de relaxare, în ultimele şapte zile s-a înregistrat un record de 555 de noi cazuri. Probabil Bulgaria trece în prezent printr-un al doilea val epidemic, consideră inspectorul şef pentru sectorul sanitar, Angel Kuncev.

Cu toate acestea, începând de luni se vor relaxa unele restricţii antiepidemice, purtarea măştii nemaifiind obligatorie în magazine, dar rămâne obligatorie în transportul public, farmacii şi spitale, iar carantina nu va mai fi aplicată în cazul persoanelor revenite din Spania, Italia, Olanda, Irlanda şi Malta, dar rămâne valabilă în cazul celorlalte ţări, cu excepţia decisă anterior a Serbiei, Bosniei şi Herţegovinei şi Muntenegrului.

A fost însă extinsă până la 30 iunie situaţia de urgenţă epidemică şi rămân în vigoare numeroase alte restricţii, prevăzute în mai multe ordine emise vineri de ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev. Astfel, va fi interzisă vizitarea discotecilor, piano barurilor, cluburilor de noapte şi a altor astfel de localuri. Organizarea de evenimente de grup în interior la care participă peste 10 persoane, inclusiv nunţi, baluri, botezuri şi alte astfel de manifestări, va fi interzisă în aceeaşi perioadă. În acelaşi ordin al ministrului, evenimente sportive în aer liber şi interior pot avea loc doar cu ocuparea în proporţie de 50% a capacităţii tribunelor şi scaunele sunt rearanjate pentru a lăsa un loc gol pe fiecare parte a unui spectator sau pentru a menţine spectatorii la 1,5 m de unul de unul. Aceeaşi cerinţă de ocupare a locurilor de 50% este valabilă pentru congrese, conferinţe, seminarii şi expoziţii, spectacole teatrale, concerte şi alte evenimente live, cursuri de dans, de creaţie şi muzică şi săli de studiu gestionate de persoane juridice şi fizice.

Pe de altă parte, premierul bulgar Boiko Boris i-a cerut duminică ministrului Kiril Ananiev să facă demersurile necesare pentru ca Bulgaria să se alăture unei eventuale iniţiative europene privind obţinerea unui vaccin împotriva noului coronavirus, potrivit agenţiei DPA.

În timpul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai sănătăţii, Kiril Ananiev a spus că Bulgaria este dispusă să se alăture eforturilor pentru obţinerea unui astfel de vaccin, remarcând însă că încă mai sunt multe detalii de discutat la acest capitol între statele membre şi în cadrul Comisiei Europene.

Bulgaria este de asemenea dispusă să se alăture înţelegerii ce reuneşte Germania, Franţa, Italia şi Olanda, ţări care au încheiat sâmbătă împreună un contract cu compania britanică AstraZeneca pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, atunci când un asemenea vaccin va fi disponibil, anunţă Agerpres.

coral