Laura Codruța Kovesi, şefa Parchetului European (EPPO), a anunțat câți bani a primit pentru noua instituție ce va fi inaugurată marți, 1 iunie. Ea a avertizat că riscul delictelor legate de fondul european de redresare post-pandemie este ridicat, precizând că nu există țări ”curate” de corupție.

Laura Codruța Kovesi, avertisment în calitate de lider al Parchetului European

Într-un interviu pe care l-a acordat agenţiei spaniole EFE, prin videoconferinţă de la Luxemburg, sediul Parchetului European, Laura Codruța Kovesi s-a declarat ”foarte mândră” să fie primul procuror-şef european și să inițieze noua instituție creată pentru a investiga infracţiunile ce afectează bugetul Uniunii Europene. Ea a adăugat că, din punctul ei de vedere, este un ”moment istoric”.

Laura Codruța Kovesi, care conduce o mică echipă ce va superviza și fondul european de redresare post-pandemie NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde de euro, a tras un semnal de alarmă. Ea a avertizat că deturnarea de fonduri, corupția și frauda provoacă pierderi anuale de aproximativ 500 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene și că suma ar putea crește, în contextul pandemiei de coronavirus. Procurorul a menționat că cel mai mare pericol este în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice.

Câți bani a primit Laura Codruța Kovesi pentru Parchetul European

Pentru a găsi și a cerceta faptele de corupție, Parchetul European a primit un buget anual de 44,9 milioane de euro. Laura Codruța Kovesi a declarat că sunt bani pentru 140 de procurori și a precizat că instituția are nevoie de 50 de experţi şi analişti financiari care își vor ajuta colegii de la EPPO să identifice bunurile şi proprietăţile ce pot fi puse sub sechestru.

Parchetul European va funcţiona pe două niveluri. Primul va fi centralizat la Luxemburg și aici vor lucra Laura Codruța Kovesi şi alți 22 de procurori, câte unul pentru fiecare stat participant. Din cel de-al doilea vor face parte procurori naţionali delegaţi care vor lucra în mod coordonat în ţările lor.

Țările care nu participă în Parchetul European

Laura Codruța Kovesi a mai spus că cinci țări membre ale Uniunii Europene nu participă în noul Parchet European din ”decizie politică”. Acestea sunt Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda. Ea a precizat că speră că aceste state vor fi convinse de Comisia Europeană să se alăture.

De asemenea, Finlanda şi Slovenia încă nu şi-au desemnat procurorii la Parchetul European. Prima din cauza unei schimbări legislative, iar cea de-a doua din cauza deciziei guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi. coral