Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a realizat, împreună cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, o analiză a activității derulate de serviciul de Call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Încurajăm, o dată în plus, minorii și persoanele adulte din județ, indiferent de calitatea pe care o au, să apeleze fără ezitare numărul unic 119. Specialiștii din cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj sunt în permanență la dispoziția celor care au cunoștință și doresc să sesizeze cazurile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copiilor.”

Astfel, prin intermediul dispeceratului gestionat de DGASPC Cluj, în intervalul 1 februarie – 31 iulie 2022 au fost recepționate 141 de apeluri, majoritatea problemelor semnalate fiind deja soluționate sau în curs de soluționare.

În ceea ce privește tipologia sesizărilor, cele mai multe, 53 de cazuri, au vizat situații de neglijare a copilului. De asemenea, un număr mare de sesizări, 47, au vizat abuzul, dintre care peste 70% au reprezentat cazuri de abuz fizic. Fiecare dintre aceste cazuri au fost atent evaluate și monitorizate.

În plus, au mai fost înregistrate cazuri de cerșetorie, plecări voluntare de la domiciliu, conflicte între părinţi ca urmare a nerespectării termenilor înțelegerilor cu privire la timpul petrecut cu copilul, situații de abuz sexual/pornografie infantile, etc. Nu în ultimul rând, au existat situații care au impus intervenția echipei mobile pentru verificarea, la fața locului, a stării de fapt sesizate.

Reamintim faptul că, prin apelarea numărului 119, disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România, pot fi raportate, în regim non-stop, toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copiilor, inclusiv bullying, respectiv toate situațiile care nu necesită intervenția imediată a autorităților specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112.

 

coral